České kuře na paprice pochází z Maďarska. Jíst se má se specifickou přílohou

Kuře na paprice s nokedli (zdroj: samphotostock.cz.)

Kuře na paprice patří mezi tradiční české pokrmy. Jeho původ je ovšem nutné hledat v Maďarsku, kde se označuje jako kuřecí paprikáš.

Původ kuřete na paprice

Kuře na paprice je oblíbené české jídlo, které ovšem pochází z Maďarska, resp. z Uher. Zde se tento pokrm nazýval „paprikás csirke“, což se do češtiny překládá jako „kuřecí paprikáš“. Tato dobrota se v 19. století rozšířila po celém Rakouském císařství, kde se německy označovala „Paprikahendl“. Dostala se přitom i do Čech, kde jsme ji „adoptovali“ a přijali za svou.

Ingredience na kuře na paprice

Pří přípravě jsou potřeba kuřecí stehna, které se v originálním receptu vyskytují nevykostěná, ale před orestováním je samozřejmě vykostit můžete. V receptu se vyskytuje rovněž cibule, sladká paprika nebo vývar (připravit si jej lze kostí a odřezků). Na zahuštění se používá mouka a na úplný závěr se do omáčky vmíchá smetana, která jí dodá specifickou barvu a chuť.

Jakou zvolit přílohu? Nokedli!

V českých zemích se kuře na paprice tradičně podává s těstovinami, rýží a houskovým knedlíkem, někdy lze však narazit i na variantu s bramborami. Existují ovšem i recepty s haluškami, jež se asi nejvíce podobají původní maďarské příloze, které se říká nokedli. Jedná se vlastně o nočky, které oproti haluškám neobsahují brambory, ale pouze mouku a vejce.

Kuře na paprice z hlediska zdraví

Kuřecí stehna patří ke zdravějším druhům masa, ačkoli jsou o něco tučnější než prsa. Kuře na paprice sice z hlediska zdraví není příliš problematickým receptem, přesto si můžete připravit fitness variantu. Stačí použít kvalitní (bio) olej, mořskou sůl, nízkotučné mléko nebo rostlinnou smetanu a na zahuštění celozrnnou žitnou mouku. Servírovat lze s pohankovými těstovinami či hnědou (tzn. průmyslově neupravenou) rýží.

Svíčková na smetaně nemusí být nutně nezdravá

Zajímavosti o kuřeti na paprice

  • Kuře na paprice má mnoho Čechů spojeno se školními či závodními jídelnami. Tento pokrm ovšem patřil k tomu lepšímu, co se zde dalo ochutnat.
  • Existují i další alternativy tohoto receptu. Připravit si lze rovněž slepici na paprice, ale podobně i králičí, vepřové či hovězí maso.
  • Nokedli nedílně patří i k dalšímu tradičnímu maďarskému jídlu, totiž k perkeltu, což je pokrm dosti podobný guláši.
  • Kuře na paprice si lze pořídit jako hotové jídlo, jejž stačí ohřát. Mnoho z těchto produktů ale vysokou kvalitou neoplývá.
  • Jednou z nejdůležitějších zásad při přípravě je nenechat papriku při restování připálit. Zdá se to jako maličkost, ale celý pokrm pak zhořkne.

Boršč nepochází z Ruska. V ČR jej často dostanete z pytlíku

  • 15
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*