Svíčková na smetaně nemusí být nutně nezdravá

Svíčková na smetaně s knedlíkem, šlehačkou a brusinkami (zdroj: vlastní galerie autora)

Svíčková na smetaně je tradiční český pokrm, který ale u nás možná nevznikl. V každém případě si jej dnes můžete připravit výrazně zdravěji.

Svíčková zřejmě nepochází od nás

Ačkoli je svíčková omáčka považována za typicky české jídlo, ve skutečnosti vlastně není jisté, odkud pochází. Tato dobrota se totiž objevila v 19. století ve více evropských zemích, takže přesný původ určit příliš dobře nejde. Na druhou stranu je dnes považována za jedno z národních českých jídel nejen Čechy, ale také dalšími obyvateli evropského kontinentu.

Mnohá česká národní jídla nevznikla u nás. Vepřová se zelím ani svíčková nejsou vynálezy našich předků

Ingredience na svíčkovou omáčku

Hovězí svíčková je maso, které je získáváno zespodu hrudních a bederních obratlů. Často je přitom podáváno se smetanovou omáčkou. Jejím základem je kořenová zelenina (především mrkev, petržel a celer) a smetana. Dochucována je různými druhy koření, které jí dodávají specifickou chuť. Používá se ale také cukr, sůl, citrón, brusinky, mléko anebo šlehačka. Omáčka se obvykle podává s houskovým knedlíkem.

Jedná se o nezdravý pokrm?

Svíčková na smetaně v žádném případě nepatří mezi nejnezdravější jídla české kuchyně. Přesto jsou některé ingredience poněkud problematické. Kombinace mléčných výrobků (smetana, mléko, šlehačka) samozřejmě optimální není, protože díky nim jde o dosti tučný pokrm. Potíží mohou být i knedlíky, ale pokud si jich nedáte deset, zase takovou komplikaci nepředstavují.

Zdravější svíčková na smetaně

Jak už jsme naznačili, problém u svíčkové mohou znamenat mléčné výrobky. Při její přípravě nicméně můžete použít rostlinnou smetanu (např. rýžovou) a kokosové mléko. K výrobě knedlíků lze zase použít celozrnné pečivo a mouku, případně si je možné připravit ovesné knedlíky. Pokud zvolíte tyto alternativy, můžete z této tradiční české omáčky vytvořit poměrně zdravý pokrm.

Zdravější rajskou omáčku si lze připravit snadno a rychle

Zajímavosti o svíčkové

  • Název „svíčková“ může mít různý původ – podobnost masa se svící, hodně loje v jeho okolí anebo zvyk řezníků jednou za rok pohostit tovaryše, což se konalo při svíčkách.
  • V každém případě jde o cenný druh masa, navíc o vysoce kvalitní a šťavnaté. Není proto nejlevnější, takže se někdy používá tzv. falešná svíčková (kulatá plec), případně kýta.
  • Omáčka se občas podává i s bramborami. Většina Čechů ale dává přednost klasice, tzn. houskovým knedlíkům.
  • V Německu se připravuje dosti podobná omáčka. Objednat si zde můžete Lendenbraten (v podstatě česká svíčková), anebo Sauerbraten. To je jedno z německých národních jídel, přičemž jde rovněž o sladkokyselou omáčku na bázi kořenové zeleniny s hovězím.
  • Při přípravě omáčky se někdy používá i špek či škvarky a jako příloha špekové knedlíky. Tím ale její vliv na zdraví rozhodně nevylepšíte.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*