Blumy vs. švestky: Naučte se poznat mezi nimi rozdíl a jak je v kuchyni zpracovat

Zdroj: Shutterstock

Mnoho lidí si na první pohled blumy a švestky plete. Přitom není takový problém je rozeznat. Víte, jaké jsou mezi nimi rozdíly? Poradíme vám mimo jiné to, jak je zpracovat, pokud se vám jich letos na zahradě urodilo velké množství.

Švestky i blumy patří mezi plody slivoní. Už od pohledu je mezi nimi ale znatelný rozdíl, uvádí Mlsná vařečka. V první řadě je to barva. Švestky jsou tmavší a více do modra, blumy jsou spíše světle fialové.

Blumy do koláčů, švestky do kompotů

Spolehlivým znakem, jak poznat blumy, je to, že jsou kulaté. Švestky bývají spíše menší a šišaté, blumy mají pravidelnější tvar.

Na rozdíl od švestek mají blumy měkčí slupku. Zároveň mají i šťavnatější dužinu a hodí se tak například při přípravě koláčů nebo třeba na rýžový nákyp. Tvrdší švestky se častěji kompotují.

Recepty s blumami

Pokud se vám letos urodilo velké množství blum, nebo se vám podařilo je nasbírat někde u lesa, bude se vám hodit několik tipů na vynikající recepty, ve kterých je využijete.

Z blum můžete připravit například linecký koláč, použít je při zdobení palačinek, udělat si kynuté knedlíky nebo je rozmixovat do ovocného smoothie. Pokud vás ale honí mlsná, velmi rychle z nich vytvoříte i zdravou dobrůtku například k filmu.

Blumy stačí naložit do marinády s balzamikovým octem a badyánem a potom je upéct v troubě, radí pro iDNES Zdeněk Pohlreich. Chuť na sladké vás velmi rychle přejde.

Svačinka je navíc nejen chutná, ale také zdravá. Rozhodně si ji tak můžete dopřát bez výčitek. Až příště budete hledat nějakou dobrotu k filmu, pečené blumy jsou jistě lepší volbou než třeba balíček sušenek.

Zdroj: Mlsná vařečka, iDNES, Apetit Online

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz