Jak na rakvičky: Po dopečení musí zvonit. Zkuste třeba ty podle Romana Pauluse

Zdroj: Profimedia

Kdo by nemiloval rakvičky se šlehačkou? Jejich příprava není náročná, má ale určitá pravidla. Co k ní mohou říct slavní čeští kuchaři? Možná vás také překvapí, že první rakvičky mají poměrně dlouholetou historii.

Cukrářský výrobek rakvička se objevuje už v Příručním slovníku jazyka českého, vydaném v letech 1935 až 1957. Ten popisuje, že název získal dezert podle formičky, která připomíná svým tvarem rakev.

„Vzhledem k tomu, že slovníky jsou sestavovány s ohledem na zažitá slova a málokdy reflektují čerstvě vzniklé novotvary, skutečnost, že se vysvětlení slova rakvička nachází v publikaci z první poloviny 20. století takřka jednoznačně naznačuje, že v onom období byl již tento dezert delší dobu běžně znám,“ uvádí stránka Ptejte se knihovny.

Rakvičky musí zvonit

Podle Josefa Maršálka je na rakvičkách největším uměním to, aby byly správně upečené. Cukrář dodává, že dezert musí být uvnitř dutý a musí takzvaně zvonit. „To znamená, že když zaklepete na spodní část, ozve se cinknutí,“ vysvětluje.

Maršálek varuje také před přešlehanou hmotou na rakvičky. Je důležité vyšlehat ji tak akorát, pokud je vyšlehaná příliš, budou se pak rakvičky po upečení lámat.

Jak na správné rakvičky?

Podle šéfkuchaře Romana Pauluse budete na přípravu rakviček potřebovat 9 žloutků a 1 celé vejce, 140 gramů krystalového cukru, 140 gramů moučkového cukru a 1 vanilkový cukr.

Všechny suroviny vyšlehejte do husté vajíčkové pěny. Rakvičkové formičky vymažte máslem a naplňte je směsí. Ideálním způsobem je použít cukrářský sáček. Formičky naplňte zhruba do tří čtvrtin.

Rakvičky pečte na 120 °C zhruba hodinu. Poté troubu stáhněte na 100 °C a rakvičky dosušte. Na dozdobení se pak používá ideálně neslazená šlehačka.

Zdroj: Ptejte se knihovny, YouTube

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz