Vejce, která prodlouží váš život? Kuro-tamago to prý umí

Kuro_Tamago
Zdroj: Ekaterina Pokrovsky / Shutterstock.com

Japonská vejce, která se nazývají Kuro-tamago, najdete jen na jednom místě na světě – u hory Hakone. Konzumací vajec Kuro-tamago si dle legendy prodloužíte život o 7 let. Ale draze za to zaplatíte.

Seismická oblast Ohnivý kruh

Podél japonské seismické oblasti zvané Ohnivý kruh se nachází údolí Owakudani. Po masivním výbuchu zde hora Hakone zanechala kráter plný horkých pramenů a ten se stal turisticky vyhledávaným místem.

Město Hakone tak navštěvuje mnoho turistů, kteří nemohou odjet, aniž by neochutnali místní pochoutku – slepičí vejce vařená v sirných pramenech.

S vejci je spojená legenda, dle které jedno černé vejce, které se nazývá Owakudani (nebo také Kuro-tamago), může člověku po jeho konzumaci změnit život svými léčivými účinky.

Vejce je tak velkým lákadlem, ale abyste se dostali k prodejci těchto vajec, musíte projít nebezpečným úsekem nazývaným „údolí smrti“.

Proč tedy podstoupit cestu „údolím smrti“ a riskovat? To vysvětluje další z legend.

Prodloužíte si život

Díky soše horkých pramenů známé jako Enmei Jizo Bosatsu (božstvo dětských strážců), kterou vyřezal Kobo Daishi a která má být symbolem prodloužení délky života, má prý konzumace těchto vajec prodloužit život o celých 7 let.

Dle webu Atlas Obscura se pak taková vejce dají koupit pouze v čajovně Tamago, Owakudani Kurotamago-kan, Yu Land a čajovně Gokuraku. Tato místa jsou vymezena proto, aby se předešlo podvodníkům, kteří by chtěli na prodeji vydělat.

Ve skutečnosti to však s tou cestou za vejci není tak „horké“. Stezka totiž začíná hned u stanice lanovky Owakudani a pokračuje cca 15 minut chůze do kopce. Pravdou však je, že zde dochází k sesuvům půdy a je třeba být opatrný.

Jak se vejce připravují?

Vejce se dle serveru Tokyo Weekender vaří 60 minut v pramenech o teplotě 175 stupňů Fahrenheita, což odpovídá necelým 80 stupňům Celsia. Poté se vaří dalších 15 minut v páře v ocelových koších.

Barva vajec pak dle prodejců vzniká důsledkem reakce se sirovodíkem při vaření vajec v horkých pramenech. Vejce tak mohou vonět a chutnat po síře, ale údajně jsou lahodná.

Cena za 5 vajec se pohybuje kolem 500 japonských jenů, což se rovná 42 000 korun. Ale za těch 7 let života navíc to přece jen není vysoká cena.

Zdroje: Atlas Obscura, Tokyo Weekender, Owakudani, Japan Travel

Autor: Soňa Jiroutová

Přidat na Seznam.cz