Smrtící a lahodná ryba fugu: Její jed je 200krát nebezpečnější než kyanid. Přesto se stala japonskou pochoutkou

Zdroj: Shutterstock

V Japonsku se konzumuje již stovky let, a to navzdory skutečnosti, že je vlastně smrtelně nebezpečná. Už jste někdy slyšeli o rybě, která vás může zabít?

Tahle jedovatá potvora nese jméno fugu a v jejích orgánech se nachází smrtící jed, který je až 200x nebezpečnější než kyanid. Věřili byste, že Japonci sní ročně až 10 000 tun této rybičky?

V Japonsku je to tradice, ale zná ji celý svět

Není žádný pochyb o tom, že je fugu typická především pro Japonsko, kde se konzumuje již stovky let. Zároveň ale platí, že ji zná celý svět.

Jde o velmi nebezpečnou pochoutku, protože některé části této rybí potvůrky jsou opravdu hodně jedovaté. Extrémně jedovaté.

Při její konzumaci lidé umírali

Ačkoli se fugu v Japonsku konzumuje už dlouhá léta, ne vždy se to obešlo bez oběti. „Zpočátku nebylo známo, jak správně rybu připravit, takže došlo k mnoha úmrtím při konzumaci,“ informuje savorjapan.com.

Právě úmrtí během konzumace bylo důvodem, proč bylo pojídání fugu od roku 1570 do roku 1870 zakázáno.

Dnes už to ale neplatí a tahle jedovatá ryba je běžně dostupná v restauracích prakticky po celém Japonsku. Mimo ostrovní stát je dodávána pouze mražená.

Rybu ale může připravovat pouze licencovaný kuchař. Je také nutno zmínit, že je zakázáno ji připravovat doma. Příprava fugu vyžaduje hodně zručnosti a také tréninku. Přeci jen kdo by si to vzal na triko?

Proč je jedovatá?

Ryba fugu obsahuje extrémně jedovatý tetrodotoxin. Je proto nutné, aby ji připravoval jen kuchař, který prošel speciálním školením.

Extrémně jedovatý tetrodotoxin se nachází jen v některých částech. Nejjedovatější částí jsou jikry. Otravu ale mohou způsobit i části střev či jater nebo reprodukční orgány.

Tetrodotoxin nalezený ve fugu je toxičtější než kyanid a každý rok se asi 20 lidí otráví špatně připravenými rybami.

Na trhu se draží tajně

V Japonsku je přísně kontrolováno, kde se ryba podává a kdo ji připravuje. Při jejím prodeji je na prvním místě maximální bezpečnost.

Stává se ale, že je fugu dražena na místních trzích. „Na trhu se fugu draží pomocí sáčku a skrytých signálů rukou,“ píše businessinsider.com.

V praxi to vypadá tak, že každý potencionální kupující strčí ruku do tašky a tajně předloží svoji nabídku. Následně je na základě nejvyšší nabídky vybrán vítězný uchazeč.

Zdroj: savorjapan.com, businessinsider.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz