kapr na taliri
Rady a tipy

Jak zbavit kapra pachuti bahna a nepříjemného zápachu rybiny: Rady od šéfkuchaře i triky našich babiček

Kapr patří již tradičně na vánoční stůl. Naše nejrozšířenější sladkovodní ryba však nenadchne každého a má to hned několik důvodů –⁠ od většího obsahu tuku, přes kosti až po specifickou chuť a vůni. I přes […]

Coucou a létající ryba: Národní jídlo Barbadosu překvapí vytříbenou chutí. Ryby se chytají na speciálně navržených lodích
Ryby a mořské plody

Coucou a létající ryba: Národní jídlo Barbadosu překvapí vytříbenou chutí. Ryby se chytají na speciálně navržených lodích

Každá země má své národní jídlo. Takové, které je typické a místní ho milují. Na Barbadosu – ostrovní republice a zároveň nejvýchodněji položeným ostrovem Karibiku – tomu samozřejmě nemůže být jinak. Co je právě na […]

Hongeo: Tato ryba vylučuje kyselinu močovou kůží. Ne nadarmo se řadí mezi nejvíce zapáchající jídla na světě
Ryby a mořské plody

Hongeo: Tato ryba vylučuje kyselinu močovou kůží. Ne nadarmo se řadí mezi nejvíce zapáchající jídla na světě

Hongeo je fermentovaná rybí delikatesa původem z korejské provincie Jeolla. K výrobě této pochoutky se používá výhradně platýsovitá ryba z čeledi Rajidae, která je označovaná jako skate. Zvláštnosti platýsovité ryby Tyto chrupavčité ryby vylučují kyselinu […]

Gaebul: Svým vzhledem připomíná mužský genitál. Tuto pochoutku z Jižní Koreje jedí místní v syrovém stavu
Ryby a mořské plody

Gaebul: Svým vzhledem připomíná mužský genitál. Tuto pochoutku z Jižní Koreje jedí místní v syrovém stavu

Libujete si v netradičních pokrmech? Nedělá vám problém ochutnat pochoutky ze světa, ze kterých by se jiným natřikrát obrátil žaludek? V tom případě pro vás máme další netradiční dobrotu, která pochází z Jižní Koreje. O […]

Shirouo: Rybky určené ke konzumaci zaživa. Pokrm s 300 let starou legendou se doslova roztančí v ústech
Ryby a mořské plody

Shirouo: Rybky určené ke konzumaci zaživa. Pokrm s 300 let starou legendou se doslova roztančí v ústech

Ryby jsou velmi zdravé jídlo a většina lidí si alespoň občas nějakou rybu dopřeje. Když se naše země začala otvírat světu, přišly k nám i různé exotické kuchyně, a tak se Češi naučili jíst ryby […]

Smrtící a lahodná ryba fugu: Její jed je 200krát nebezpečnější než kyanid. Přesto se stala japonskou pochoutkou
Ryby a mořské plody

Smrtící a lahodná ryba fugu: Její jed je 200krát nebezpečnější než kyanid. Přesto se stala japonskou pochoutkou

V Japonsku se konzumuje již stovky let, a to navzdory skutečnosti, že je vlastně smrtelně nebezpečná. Už jste někdy slyšeli o rybě, která vás může zabít? Tahle jedovatá potvora nese jméno fugu a v jejích […]