I zvadlý ledový salát se dá ještě chutně spotřebovat. Vyzkoušejte tyto jednoduché recepty

lettuce
Zdroj: Shutterstock

Stává se vám, že zapomenete několik dní v lednici ledový salát, a ten pak není tak čerstvý, jak byste si představovali? Co potom s povadlým, nekřupavým salátem udělat, to je otázka, kterou si určitě mnoho z vás položilo aspoň jednou v životě.

Na to dnes přineseme hned několik odpovědí v podobě receptů. Vyzkoušejte připravit ledový salát hned na několik způsobů a vyberte si, který způsob vám vyhovuje nejvíce.

Kantonský salát s ústřicovou omáčkou

Do tohoto salátu se ledový salát upravuje způsobem zvaným blanšírování a podává se s pikantní sladkou omáčkou složenou z ústřicové omáčky a česneku. Jedná se o recept velmi snadný a rychlý na přípravu pocházející z Číny. Potřebujeme pouze několik surovin, a těmi jsou samozřejmě ledový salát, ústřicová omáčka, česnek a olej.

Omyté a nakrájené listy salátu vložíme na krátkou chvíli, přibližně 20 až 30 vteřin, do vařící vody, poté scedíme a zchladíme v ledové vodě a následně osušíme. Česnek nakrájený nadrobno orestujeme na oleji, dokud se nerozvoní, potom přidáme omáčku a vaříme po dobu jedné minuty. Vzniklou směsí polijeme listy salátu.

Blanšírovaný listový salát s restovanou šalotkou

Omyté listy salátu natrháme na kousky. Na oleji restujeme nakrájenou šalotku dozlatova, když máme hotovo, olej scedíme a dáme stranou. Salát blanšírujeme stejným způsobem jako v prvním receptu, pouze s tím rozdílem, že ho nechladíme.

Poté ho připravíme na talíř, pokapeme olejem z šalotek, dochutíme sójovou omáčkou, nebo ústřicovou omáčkou podle chuti. Na závěr ozdobíme křupavou, restovanou šalotkou a podáváme za tepla. V tomto receptu můžeme nahradit ledový salát například římským a upravit ho různými variacemi, jako třeba dozdobit klíčky.

Smažený ledový salát

Omytý a nakrájený salát si připravíme spolu s omáčkou, složenou ze sójovky, ústřicové omáčky, sezamového oleje, soli, cukru a bílého pepře. Do woku si dáme přibližně 2 lžíce oleje, rozehřejeme a přidáme čerstvý zázvor nakrájený na plátky. Zázvor si můžeme dopředu ještě rozmáčknout nožem.

V oleji ho louhujeme tak 15 vteřin, potom zvýšíme teplotu plotýnky a vhodíme nasekaný česnek. Hned přidáme i připravený salát a za stálého míchání smažíme 20 vteřin, potom salát nahrneme doprostřed woku na hromádku. Necháme vařit dalších 15 vteřin, přičemž už salát poléváme připravenou omáčkou. Strany woku se zatím budou přehřívat, což je přesně to, čeho chceme dosáhnout.

Následně vše promícháme a tím salát rozprostřeme na rozpálené části woku. Celý proces zopakujeme ještě jednou. Potom by měl být salát hotový, poznáme to tak, že je křehký a křupavý, zatímco zelené části jsou zvadlé. Celý proces od začátku restování by neměl trvat déle než dvě minuty. Podáváme ihned.

Zdroje: Omnivore’s Cookbook, WoonHeng, The woks of life

Autor: Denisa Weisová

Přidat na Seznam.cz