Rybu zvládnete osmažit na pánvi, aniž by se vám připekla nebo rozpadla

Zdroj: Shutterstock

Ryby by měly patřit do jídelníčku každého z nás. Po zdravotní stránce nám totiž mají co nabídnout a na naše zdraví mají pozitivní vliv. Výhodou je, že ryby můžete připravovat na spousty způsobů a najít pro sebe takový, díky kterému vám pokrm bude chutnat.

Úskalí může nastat v okamžiku, kdy budete chtít rybu připravit na pánvi. Možná i vám už se někdy stalo, že jste u toho ztráceli nervy, protože se vám ryba připalovala. Jak tedy rybu perfektně usmažit, aniž by k připálení ani jiným nepříjemnostem nedocházelo?

Ryba by měla mít pokojovou teplotu

První rada spočívá v tom, abyste maso vytáhli z lednice před tím, nežli se ho rozhodnete zpracovat. Nejčastější chyba totiž spočívá v tom, že hodíte studené maso na pánev.

„Přidání studeného masa do horké pánve může způsobit snížení teploty pánve a vést k nerovnoměrnému smažení,“ vysvětluje web marthastewart.com.

Rybu před přípravou osušte

Další osvědčený trik praví, že je třeba rybu před smažením osušit. K tomu využijte papírové utěrky, do kterých nasajte přebytečnou vlhkost.

I vlhkost může snížit teplotu pánve, a stejně jako v předchozím případě vést k tomu, že se ryba nebude smažit rovnoměrně a na některých místech se vám připálí.

Správná teplota a množství oleje

Klíčové je také nahřátí pánve. Tu nahřejte na vysoký stupeň, přidejte rozumné množství oleje nebo másla – v závislosti na tom, na čem budete rybu připravovat.

Klasický trojobal nezklame

Většina z nás volí pro smažení ryb klasiku a tou je trojobal. Vy ale jděte jinou cestou a rybu smažte pouze v „dvojobalu“. Nejdříve rozšlehejte vejce s trochou vody. Plátek ryby ponořte do vajíčka.

Teprve poté přijde ryba do mouky. „Vlhkost vajíčka pomůže udržet mouku na rybách. Během smažení bílkovina ve vejci váže mouku na ryby, aby pomohla udržet obal tam, kde držet má,“ píše web bettycrocker.com.

Následně přijde ryba do rozpáleného oleje, kde ji z každé strany smažte 6 až 8 minut pěkně dozlatova. Pozor si dejte u křehčích částí ryby, kde by se maso mohlo připálit.

Zdroj: marthastewart.com, bettycrocker.com

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz