Garum: Rybí omáčka, kterou milovali v antickém Římě. Překonáte silný zápach a připravíte si ji také?
Recepty

Garum: Rybí omáčka, kterou milovali v antickém Římě. Překonáte silný zápach a připravíte si ji také?

Podobně jako dnes kečup nebo majonéza bylo ve starověkém Římě všudypřítomné fermentované rybí dochucovadlo garum. Přestože jeho výrobu provází silný zápach, zachovalo si oblibu do současnosti. Garum zmiňuje i Plinius starší. Popsal jej jako „vybraný […]

Připravte si domácího uzeného lososa. Klíčem je správná kombinace cukru a soli
Recepty

Připravte si domácího uzeného lososa. Klíčem je správná kombinace cukru a soli

Máte rádi chuť uzeného masa? A patříte také k milovníkům ryb? V tom případě byste si doma měli vyzkoušet připravit vynikajícího uzeného lososa. Věřte tomu, že takový kulinářský zážitek rozhodně nezažijete každý den. Uzeného lososa […]

Většina prodávaných rybích prstů obsahuje méně masa, než prodejci uvádějí. Připravte si raději rybí prsty doma
Recepty

Většina prodávaných rybích prstů obsahuje méně masa, než prodejci uvádějí. Připravte si raději rybí prsty doma

Ryby patří mezi nejzdravější potraviny, ale řada Čechů se jim spíše vyhýbá. Když už po nějaké sáhnou, jedná se často o kupované rybí prsty, z nichž většina není příliš kvalitní. Proto si dnes ukážeme recept na […]

Vyměňte letos kapra za pstruha. Přinášíme vám několik receptů na jeho štědrovečerní úpravu
Recepty

Vyměňte letos kapra za pstruha. Přinášíme vám několik receptů na jeho štědrovečerní úpravu

Na Štědrý den musí být kapr, nebo ne? Pokud chcete ke štědrovečerní večeři rybu, ale nejste zrovna fanoušek kaprů, vyzkoušejte pstruha. Přinášíme vám několik receptů jako inspiraci. Pstruh a bramborový salát snadno a rychle Recept, […]

kapr
Ryby a mořské plody

Kapra chováme už po několik staletí. Poradíme, jak jej správně připravit na nejočekávanější večeři v roce

Kapr obecný se chová v mnoha variantách a jen v České republice je více než 30 šupinatých a lysých linií. Než se dostane kapr na talíř, trvá to pár let. Po čtyřech letech je jeho hmotnost nad […]

Vadí vám rybí zápach kapřího masa? Zkuste ho namočit do mléka
Rady a tipy

Vadí vám rybí zápach kapřího masa? Zkuste ho namočit do mléka

Ačkoliv podle někoho kapr není rybinou takřka vůbec cítit, jiného „rybina“ od konzumace kapra odradí. To je však škoda, protože existuje několik jednoduchých fíglů, kterými ryby zápachu zbavíte. Jak poznat čerstvou rybu? Chcete-li zjistit, zda […]

Uvařte si doma koprovku podle receptu Betty z MasterChefa, kterým oslnila porotu
Celebrity

Uvařte si doma koprovku podle receptu Betty z MasterChefa, kterým oslnila porotu

Alžběta Minaříková, která září v právě vysílané řadě MasterChef Česko, okouzlila porotce již v prvním kole. Za svoji koprovku s uzeným pstruhem získala zlatou kartu a postoupila rovnou do finálové šestnáctky. Připravte si její skvělou koprovku také vy. […]