Ikizukuri: Mořské plody, kterým ještě na talíři bije srdce

Zdroj: Profimedia

Někteří lidé mají s mořskými plody problém kvůli jejich chuti nebo kvůli tomu, jakou mají strukturu. Mnoho osob tak odmítá konzumovat třeba krevety, chobotnice nebo ústřice. U ryb obvykle lidé problémy nemají. Jedli byste ale takovou, které ještě na talíři bije srdce?

Této pochoutce se říká ikizukuri. Může jít o různé druhy ryb, zároveň ale někdy také právě o chobotnice, humry, někdy dokonce i žáby. Zvíře se vždy podává těsně poté, co je vyloveno z vody. Je sice tepelně upravené, přesto se ale na talíři ještě hýbe, popisuje Wami Japan.

Čerstvá porce

Ikizukuri je mezi gurmány považováno za obrovskou lahůdku, a to především proto, že jde o to nejčerstvější jídlo, které si můžete vůbec dopřát.

Když vám ho naservírují na stůl, máte jistotu, že bylo z vody zvíře vyloveno v opravdu nedávné době, hned poté prošlo tepelnou úpravou, to ale pouze takovou, aby bylo poživatelné. Z části je tak tvor stále živý.

Týrání zvířat, nebo umění?

Někteří lidé mají problém přenést se přes fakt, že by měli jíst něco ještě napůl živého. Daleko více lidem ale vadí to, že se jedná v podstatě o týrání zvířat, která jsou vařena zaživa, a potom v polomrtvém stavu konzumována.

Tradice se týká některých evropských přímořských států, především na ni ale narazíte v Japonsku, kde je ikizukuri považováno za umělecké dílo, píše web Cestovinky. Aby kuchař totiž dovedl toto jídlo správně připravit, musí studovat a trénovat i několik let.

Jídlo se podává teplé, nicméně na talíři s ledem, díky čemuž už nekrvácí, ačkoli se při doteku může stále hýbat. V Japonsku za podobný pokrm zaplatíte velké peníze. A to i přesto, že v mnoha zemích je praktika považována za velmi krutou a nemorální.

Zdroj: iDNES, Prima Zoom, Cestovinky, Wami Japan

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz