Při výběru lososa je důležité hlídat si jeho původ. Ten z moře bude vždy chutnat lépe

Zdroj: Shutterstock

Máte rádi ryby? Jsou zdravé, chutné a dietní. Velmi oblíbený je i u nás v České republice losos, kterého můžete koupit téměř v každém supermarketu. Jde o trochu dražší rybu, je nicméně kvalitní a pochutnáte si na ní. Pokud tedy víte, jak vybrat tu správnou.

Samozřejmě můžete zajít do nejbližšího obchodu, v mrazáku sáhnout po filetu z lososa a ten si doma připravit. Při výběru této ryby ale existují jistá pravidla, která vám mohou pomoci udělat z obyčejného jídla neobyčejné.

Jak vybrat správného lososa?

Není pravda, že nejdražší losos je vždy ten nejlepší. Pokud například kupujete lososa uzeného, je daleko důležitější zjistit si, jakým způsobem byl připravován, píše Forbes.

Někdy jde o klasické uzení kouřem, může se ale také jednat o maso, kterému je uzená chuť dodána pomocí různých předpřipravených směsí, které jsou do masa napíchány. V tomto případě je jednoznačně lepší zvolit lososa uzeného přírodně.

Dobré je také hlídat si původ ryby. To, z jakých vod pochází, má vliv na jeho chuť. Losos pocházející z moře bude vždy kvalitnější a chutnější. Lososi, kteří byli chováni v zajetí, byli také krmeni speciální stravou, která chuť jejich masa ovlivní.

Přírodní filet z lososa

Pokud si chcete připravit lehký, ale kvalitní a chutný oběd, přírodní filet z lososa uděláte na pánvi během chvíle a není na tom nic náročného. Potřebovat budete olivový olej, 250 gramů lososa, snítku tymiánu, 50 gramů másla, sůl a pepř.

Lososa osolte a opepřete a i s kůží ho dejte do pánve s rozpáleným olejem. Opečte ho z jedné strany, po otočení přidejte do pánve máslo a tymián, po kterých získá maso chuť.

Ryba se pak podává s brambory, zeleninou a bazalkovým máslem. Vhodné je zakápnout filet na talíři citronovou šťávou a posypat hrubozrnnou solí.

Zdroj: Forbes, Eating Well, Food and Wine, Recipe Tin Eats, Žena Aktuálně

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz