Vědci odtajnili podobu diety pro dlouhý a zdravý život

Zdroj: Shutterstock

Diet existuje nepřeberné množství a každá slibuje ty nejlepší výsledky, a tak se vědecká dvojice rozhodla projít studie a zjistit, jaká strava je ideální pro co nejdelší život bez závažných onemocnění.

Srovnání stovek studií

Odborníci z Jihokalifornské univerzity prověřili stovky studií o výživě za posledních deset let, aby zjistili, jaká strava nabízí nejlepší šanci na delší a zdravější život. Svoje zjištění publikovali v časopise Cell.

Studie se týkaly populárních diet, jako je omezování kalorií a keto dieta s vysokým obsahem tuků a nízkým obsahem sacharidů.

Práce se zabývaly také celebritami oblíbenou středomořskou dietou a vegetariánstvím a veganstvím. Zkoumány byly také různé typy stravovacích režimů, včetně přerušovaného půstu. Vědci porovnávali tyto diety s údaji o délce života těch, kteří je dodržovali.

Ideální složení jídelníčku

Ideální strava by podle jejich zjištění měla zahrnovat konzumaci středního až vysokého množství sacharidů, které tvoří přibližně polovinu denního kalorického příjmu člověka.

Dále by obsahovala nízké, ale dostatečné množství bílkovin převážně z rostlinných zdrojů, které by tvořily asi desetinu stravy. Třetina všech kalorií by měla pocházet z tuků rostlinného původu.

Klíčovou součástí jejich stravovacího plánu jsou luštěniny, celozrnné obiloviny a zelenina, stejně jako dostatek ořechů a olivového oleje. Povoleny jsou ryby a kuřecí maso v malém množství.

Červené nebo zpracované maso musí být zcela vyřazeno a cukr a rafinované obiloviny, jako je bílé pečivo, těstoviny a cereálie, musí být omezeny. Dva akademici, kteří za studií stojí, však přesně nespecifikují, kolik určitých potravin by lidé měli jíst.

Zdravé stáří

Podle vědců může dodržování této diety oddálit stárnutí a snížit riziko vzniku nemocí souvisejících s věkem, včetně cukrovky a rakoviny.

V rámci diety dlouhověkosti by lidé měli jíst v rozsahu 11 až 12 hodin. A jednou za tři až čtyři měsíce by se lidé s vyšším rizikem onemocnění postili na pět dní.

Období půstu zvyšuje autofagii, způsob, jakým se tělo zbavuje poškozených buněk, a regeneraci buněk v tělesných tkáních, uvedli vědci. To vede k posílení metabolických funkcí – rychlosti, kterou tělo spaluje kalorie. A může oddálit imunosenescenci, přirozené snížení imunitních funkcí, které přichází s věkem.

Výzkumníci poznamenali, že dieta dlouhověkosti je podobná stravě středomořského typu. Tu dodržují v místech, kde žije vysoký počet lidí ve věku 100 let a více, jako je Sardinie v Itálii, Okinawa v Japonsku a Loma Linda v Kalifornii, uvedl tým. Dieta dlouhověkosti je však evolucí těchto diet, protože omezuje dobu jídla a doporučuje půst.

Co všechno zohlednit

Tým upozornil, že dietu nelze doporučit všem a že by měla zohledňovat věk, zdravotní stav a genetiku, protože lidé nad 65 let mohou potřebovat více bílkovin proti křehkosti kostí a úbytku svalové hmoty.

Doporučili lidem, aby se před jakoukoli velkou změnou jídelníčku poradili se svým lékařem. Podle dvojice by se lidé měli zaměřit spíše na menší změny, které budou schopni dodržovat po celý život, než na velké změny, které by mohly mít škodlivé účinky.

Zdroj: dailymail.co.uk, gero.usc.edu
Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz