Boršč nepochází z Ruska. V ČR jej často dostanete z pytlíku
Světové pokrmy

Boršč nepochází z Ruska. V ČR jej často dostanete z pytlíku

Boršč je polévka sytě červené barvy, jejíž původní domovinou je východní Evropa. Jíst byste jej ovšem měli čerstvý, tedy nikoli z pytlíku. Ruský boršč. Opravdu? Ačkoli se dnes často říká „ruský boršč“, tato polévka s mnohem větší […]

Bramborák: křupavá tradice, jíž lze připravit originálně
Světové pokrmy

Bramborák: křupavá tradice, jíž lze připravit originálně

Bramboráky jsou neodmyslitelnou součástí tradiční české kuchyně. Připravit si je přitom lze v mnoha variantách, z nichž některé jsou dokonce sladké! Něco málo z historie Brambory se v Evropě mohly začít konzumovat až po Kolumbově objevení Ameriky, neboť […]

Tradiční zelňačka z červeného zelí zasytí i zahřeje v sychravých dnech
Světové pokrmy

Tradiční zelňačka z červeného zelí zasytí i zahřeje v sychravých dnech

Aktuálně je za okny poněkud sychravo, proč si tedy nepřipravit polévku, která vás nejen zasytí, ale i zahřeje. Zelňačka z červeného zelí to určitě dokáže. Původ červeného zelí Hlávkové zelí je kultivarem brukve zelné, která rostla […]

Hovězí po burgundsku patří mezi nejlepší pokrmy francouzské kuchyně
Světové pokrmy

Hovězí po burgundsku patří mezi nejlepší pokrmy francouzské kuchyně

Hovězí po burgundsku pochází z Francie, ale miluje ho i spousta Čechů. Pokud jste jej ale doposud neměli, pojďte se seznámit. Původ hovězího po burgundsku Boeuf Bourguignon neboli hovězí po burgundsku patří mezi celosvětově nejznámější pokrmy […]

Koprová omáčka může být připravena bez problematických surovin
Světové pokrmy

Koprová omáčka může být připravena bez problematických surovin

Koprová omáčka neboli koprovka je typické české jídlo, které se připravuje v mnoha kuchyních. Použít přitom lze i velmi zdravé ingredience. Původ kopru a koprovky Kopr vonný pochází z jižní Evropy a západní Asie. Člověk jej přitom […]

Smažený sýr a tatarka: kombinace, která vám „pomůže“ přibrat
Světové pokrmy

Smažený sýr a tatarka: kombinace, která vám „pomůže“ přibrat

Smažený sýr a tatarka jsou pokrmy, které řada Čechů konzumuje alespoň jednou týdně. Jenže tato oblíbená kombinace není právě nejzdravější. Historie smaženého sýra s tatarkou Smažený sýr neboli smažák patří k oblíbeným pokrmům české kuchyně. V našich restauracích […]

Kulajda je oblíbenou českou polévkou. Houby do ní ale nepatří
Světové pokrmy

Kulajda je oblíbenou českou polévkou. Houby do ní ale nepatří

Kulajda je hustá polévka, která patří k typickým českým pokrmům. Mnozí lidé do ní přitom dávají houby, jež se ale v původních receptech nevyskytují. Původ kulajdy Kulajda je spojována především s jižními Čechami a skutečně se s největší pravděpodobností […]

Hranolky nám škodí. Existují ale kvalitní alternativy
Světové pokrmy

Hranolky nám škodí. Existují ale kvalitní alternativy

Hranolky patří mezi velmi oblíbené pokrmy. Jenže se určitě nejedná o zdravé jídlo. Naštěstí však existují kvalitní alternativy jako např. celerové hranolky. Kde se vlastně vzaly? Ačkoli máme hranolky v současné době spojené především s americkou kuchyní, […]

Svíčková na smetaně nemusí být nutně nezdravá
Světové pokrmy

Svíčková na smetaně nemusí být nutně nezdravá

Svíčková na smetaně je tradiční český pokrm, který ale u nás možná nevznikl. V každém případě si jej dnes můžete připravit výrazně zdravěji. Svíčková zřejmě nepochází od nás Ačkoli je svíčková omáčka považována za typicky české […]