Smažený sýr a tatarka: kombinace, která vám „pomůže“ přibrat

Smažený sýr a tatarka nepředstavují ideální kombinaci (zdroj: samphotostock.cz)

Smažený sýr a tatarka jsou pokrmy, které řada Čechů konzumuje alespoň jednou týdně. Jenže tato oblíbená kombinace není právě nejzdravější.

Historie smaženého sýra s tatarkou

Smažený sýr neboli smažák patří k oblíbeným pokrmům české kuchyně. V našich restauracích a domácnostech ale zřejmě nevnikl. V Evropě jsou totiž podobné pokrmy známé už ze středověku. Ani tatarská omáčka není produkt pocházející od nás, protože nejstarší receptury pocházejí ze západní Evropy, a to z 19. století. Specifikem české kuchyně je ovšem kombinace těchto dvou potravin.

Smažený sýr existuje ve více variantách

Češi jsou velmi vynalézaví a tento pokrm proto existuje v mnoha variantách. Smaží se tedy nejen eidam, ale také ementál (varianta populární na Slovensku), stejně jako hermelín, niva anebo olomoucké tvarůžky. Tyto sýry se obalují v tzv. trojobalu, tzn. v mouce, vajíčku a strouhance. Příprava smažáku je velmi snadná, přesto si jej můžete koupit v mnoha obchodech a dát si ho ve většině restaurací, což také řada lidí stále činí.

Domácí tatarka

V obchodech si lze samozřejmě jednoduše pořídit i tatarskou omáčku, a to od různých výrobců. Naneštěstí bývají tyto produkty kvalitativně různorodé. Vhodnou alternativou je proto domácí tatarka, kterou si lze připravit za pár minut. Stačí nakrájet najemno sterilovanou okurku a cibuli, dát do nádoby, přidat sůl, pepř, ocet a hořčici a pak už jen vyklepnout vejce, zalít olejem a rozmixovat.

Smažený sýr, tatarka a zdraví

Ke smaženému sýru se často jako příloha konzumují hranolky. Takové jídlo (navíc v kombinaci s tatarkou) obsahuje mnoho kalorií a navíc je těžko stravitelné. Není tedy divu, že při časté konzumaci vede k přibírání kilogramů, což může mít dosti negativní vliv nejen na kondici, ale obecně na zdraví. Při smažení navíc vznikají látky, jež jsou karcinogenní. Proto byste si měli smažák dát jen jednou za čas.

Zajímavosti o smaženém sýru

  • V Itálii existuje pokrm podobný našemu smaženému sýru. Jmenuje se „mozzarella in carrozza“. Mozzarella přitom patří k nejzdravějším sýrům vůbec, takže se jedná o zajímavou alternativu.
  • Dnes tolik rozšířená rychlá občerstvení prodávají smažený sýr v housce, což ale rovněž není z hlediska zdraví ideální oběd.
  • Pokud budete nakupovat v obchodě, dejte si pozor, aby bylo na obalu skutečně napsáno „smažený sýr“. Pod názvem „smažák“ se totiž může jednat o obalovanou rostlinnou náhražku sýra.
  • Chcete-li aby vám sýr při smažení nevytekl, použijte tučnější druh a obalte jej nadvakrát.
  • Smažák byste měli servírovat ihned po smažení. Rychle totiž ztrácí chuť.

Mozzarella patří mezi zdravější sýry, v ČR však nepatří k nejoblíbenějším

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*