Květáková polévka: Připravit si lze i luxusní variantu
Světové pokrmy

Květáková polévka: Připravit si lze i luxusní variantu

Květáková polévka je levným a rychlým pokrmem, který asi gurmány příliš lákat nebude. Jenže připravit si ji lze v mnoha variantách, jež mohou být nezvyklé. Kde se vzal květák? Květák je košťálová zelenina, která se v české […]

Halászlé: kultovní rybí polévka pro milovníky kempování
Světové pokrmy

Halászlé: kultovní rybí polévka pro milovníky kempování

Jaro se pomalu blíží, což nepochybně kvitují milovníci aktivit na čerstvém vzduchu. Až letos vyrazíte do přírody, můžete si připravit i halászlé. Rybí polévka z Maďarska Halászlé je hutná rybí polévka, která pochází z Maďarska, konkrétně […]

Australská kuchyně: ochutnat lze hamdog, krokodýla i tisíce vín
Světové kuchyně

Australská kuchyně: ochutnat lze hamdog, krokodýla i tisíce vín

Mohlo by se zdát, že australská kuchyně bude dosti exotická. A skutečně zde narazíte na mnoho specifických surovin a pokrmů. Přesto se ale v lecčem podobá kuchyni britských ostrovů. Původ australské kuchyně Australská kuchyně je […]

Nare-suši může kvasit desítky let. Zaplatit za něj lze i tisíce dolarů
Světové pokrmy

Nare-suši může kvasit desítky let. Zaplatit za něj lze i tisíce dolarů

Suši určitě zná každý Čech, neboť toto jídlo japonské kuchyně se proslavilo po celém světě. Méně už je ale známé nare-suši, což je předchůdce dnešního suši, které byste ale zřejmě s nadšením neochutnali. Historie nare-suši Suši […]

Zdravější rajskou omáčku si lze připravit snadno a rychle
Světové pokrmy

Zdravější rajskou omáčku si lze připravit snadno a rychle

Rajská omáčka patří mezi typické pokrmy české kuchyně, ačkoli se nejedná o náš „vynález“. Připravit si ji přitom lze podle tradiční receptury, nicméně použít je možné i zdravější ingredience. Původ rajské omáčky Rajčata se dnes […]

Kletzenbrot: ovocný chléb, který patří k nejstarším vánočním moučníkům vůbec
Světové pokrmy

Kletzenbrot: ovocný chléb, který patří k nejstarším vánočním moučníkům vůbec

Kletzenbrot patří mezi tradiční vánoční pochoutky. Ovocný chléb, který se dnes připravuje především v Rakousku, je navíc nejen chutný, ale obsahuje také spoustu zdravých ingrediencí. Původ kletzenbrotu Ovocný chléb je populární v jižním Německu, Rakousku a na […]

tripe soup
Světové pokrmy

Dršťková polévka: vynikající pokrm, který lze připravit i bez masa

Dršťková polévka patří mezi tradiční české recepty, ačkoli na našem území nevznikla. Jedná se přitom nejen o chutné, ale také o poměrně zdravé jídlo. Původ dršťkové polévky Polévka, jejímž základem byly hovězí či vepřové dršťky, […]

Mille-feuille: Světoznámé jídlo, jehož příprava vám zabere 10 minut. Výsledek bude dokonalý
Pochutiny

Mille-feuille: Světoznámé jídlo, jehož příprava vám zabere 10 minut. Výsledek bude dokonalý

Už jste někdy slyšeli o dezertu s názvem Mille-feuille? Pokud ne, je rozhodně na čase to napravit. Tuto dokonalou sladkost si totiž zamilujete. Jde původem o francouzský dort skládající se ze tří vrstev listového těsta […]

Crème brûlée: lahodný dezert „oblíbený od Paříže po Peorii"
Světové pokrmy

Crème brûlée: lahodný dezert „oblíbený od Paříže po Peorii“

Crème brûlée je vynikající dezert, který se stal v posledních desetiletích oblíbeným po celém světě. Jeho příprava přitom není nijak složitá. Původ crème brûlée Crème brûlée je dezert, jehož původní domovinou je Francie. První zmínky o něm […]