Kulajda je oblíbenou českou polévkou. Houby do ní ale nepatří
Světové pokrmy

Kulajda je oblíbenou českou polévkou. Houby do ní ale nepatří

Kulajda je hustá polévka, která patří k typickým českým pokrmům. Mnozí lidé do ní přitom dávají houby, jež se ale v původních receptech nevyskytují. Původ kulajdy Kulajda je spojována především s jižními Čechami a skutečně se s největší pravděpodobností […]

Hranolky nám škodí. Existují ale kvalitní alternativy
Světové pokrmy

Hranolky nám škodí. Existují ale kvalitní alternativy

Hranolky patří mezi velmi oblíbené pokrmy. Jenže se určitě nejedná o zdravé jídlo. Naštěstí však existují kvalitní alternativy jako např. celerové hranolky. Kde se vlastně vzaly? Ačkoli máme hranolky v současné době spojené především s americkou kuchyní, […]

Svíčková na smetaně nemusí být nutně nezdravá
Světové pokrmy

Svíčková na smetaně nemusí být nutně nezdravá

Svíčková na smetaně je tradiční český pokrm, který ale u nás možná nevznikl. V každém případě si jej dnes můžete připravit výrazně zdravěji. Svíčková zřejmě nepochází od nás Ačkoli je svíčková omáčka považována za typicky české […]

Domácí hamburger - oblíbené jídlo po celém světě
Světové pokrmy

Domácí hamburger – oblíbené jídlo po celém světě

Po roce 1989 k nám zpoza Atlantiku zamířila spousta pokrmů. Ačkoli mnohé z nich byly dosti nezdravé, lze si např. připravit zdravější domácí hamburger. Z Německa do Ameriky aneb počátky Ač by se mohlo zdát, […]

Segedínský guláš si je možné připravit zdravěji
Světové pokrmy

Segedínský guláš si je možné připravit zdravěji

Segedínský guláš patří dlouhodobě mezi oblíbená jídla české kuchyně. Víte ale, odkud tento pokrm skutečně pochází a jak si připravit jeho zdravější variantu? Původ segedínského guláše Určit původ segedínského guláše není přesně úplně možné. Jako […]

Escamole: hmyzí kaviár, který možná brzy ochutnáme i v ČR
Světové pokrmy

Escamole: hmyzí kaviár, který možná brzy ochutnáme i v ČR

Hmyz se možná brzy stane běžnou potravinou i v ČR, a to i vzhledem k nedávné novele veterinárního zákona, jež umožňuje vyrábět potraviny z těchto živočichů. Ochutnat tak třeba půjde i escamole. Původ escamole Escamole neboli mravenčí larvy […]

Fish and chips: slavný britský pokrm, o kterém psal už Dickens
Světové pokrmy

Fish and chips: slavný britský pokrm, o kterém psal už Dickens

Fish and chips patří mezi první věci, které cizince napadnou v souvislosti s britskými ostrovy. V ČR ovšem není smažená ryba v těstíčku s hranolky příliš známý pokrm, pojďme se s ním tedy seznámit. Původ fish and chips Fish and Chips […]

Miso: pokrm samurajů, který si vydobyl pozornost i na Západě
Světové pokrmy

Miso: pokrm samurajů, který si vydobyl pozornost i na Západě

Miso je fermentovaná pasta vyráběná zejména ze sójových bobů. Jedná se přitom o zdravou kuchyňskou ingredienci, která ozvláštní chuť připravovaných pokrmů. Původ pasty miso Pasta miso je dnes považována za tradiční japonský pokrm. To je […]

Tradiční vánoční pudink: nepříliš vábný ani vhodný pro děti
Světové pokrmy

Tradiční vánoční pudink: nepříliš vábný ani vhodný pro děti

V ČR máme pojem „pudink“ spojený především se sladkým pokrmem. Na britských ostrovech, kde toto jídlo vzniklo, se ovšem jedná o něco dosti odlišného a pro našince asi ne moc lákavého. Původ britského pudinku Předchůdcem pudinky […]

Nadívaný krocan: vánoční tradice sahající až do 16. století
Světové pokrmy

Nadívaný krocan: vánoční tradice sahající až do 16. století

Češi si nedokážou štědrovečerní večeři představit bez pečeného kapra. Především v anglicky mluvících zemích se zase svátky na konci roku určitě neobejdou bez nadívaného krocana. Tradice nadívaného krocana Předkem krocana či krůty domácí je krocan divoký, […]