Zavařování bez cukru: Konzervantem v marmeládách může být sůl i lněné semínko

Zdroj: Pixabay

Blíží se sezóna sběru nejrůznějšího ovoce a vy možná brzy nebudete vědět, co s ním. Jedním ze způsobů, jak s větším množstvím ovoce naložit, je zavařování. A jde to dokonce i zdravě a zcela bez cukru. Poradíme, jak na to.

Marmelády, kompoty nebo domácí sirupy většina lidí považuje za zdravé pokrmy. Jde přece o výrobky z ovoce. Jenomže mnohdy se do nich přidává tolik cukru, že jsou ve skutečnosti velmi kalorické a o zdravé stravě se moc mluvit nedá. Jde to ale i jinak.

Zavařování bez cukru

V receptech na marmelády se obvykle počítá i s kilogramem cukru na kilogram ovoce, píše iReceptář. Kromě toho, že cukr přidává na chuti, je brán také jako konzervant. Dá se ale nahradit, aniž byste výrazně zkrátili životnost pokrmu.

Velmi důležité je dbát na hygienu. Používejte čisté, ideálně vyvařené sklenice, vyvarujte se olizování lžiček, při přípravě kompotu či marmelády pravidelně uklízejte kuchyni a dejte si záležet na tom, aby byl výsledný pokrm skutečně zpracovaný tak, aby se do něj žádné bakterie nedostaly.

Další radou pak je používat pouze kvalitní suroviny. Vyřaďte nahnilé ovoce, ale také to, které je třeba jen trochu promáčklé nebo má jen minimální viditelné vady. Můžete ho sníst syrové, do zavařování se ale nehodí, radí Prima Fresh.

Trvanlivost prodloužíte solí

Zní to možná zvláštně, ale i při zavařování sladkého ovoce můžete použít sůl. Samozřejmě jen v takovém množství, aby neovlivnila chuť výsledného jídla.

Sůl je konzervant, který vytáhne z ovoce sladkost, takže v menším množství může chuť marmelád a kompotů vylepšit, uvádí Prima Living. Babské rady pak dále doporučují jako konzervat používat také lněné semínko.

Po zavíčkování marmelády i kompoty zavařte. Díky tomu vám vydrží i dlouhé měsíce, a to aniž byste je měli v lednici. Zavařené potraviny uchovávejte ve spíži na tmavším a chladnějším místě.

Zdroj: Pro ženy, Prima Fresh, Prima Living, Recepty Prima Nápadů, iReceptář

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz