Konzumace zvířat „zaživa“: Tato dostanete na talíři zaručeně v čerstvém stavu, možná až moc
Světové pokrmy

Konzumace zvířat „zaživa“: Tato dostanete na talíři zaručeně v čerstvém stavu, možná až moc

Lidé mají rádi čerstvou stravu, která je plná vitaminů a dalších potřebných látek. Přesto by se mohlo zdát, že některá jídla jsou až příliš čerstvá a ne každý má dost pevnou vůli a silný žaludek […]

Tamilok: Postrach starých námořníků se konzumuje zaživa. Ideální je spolknout ho v celku
Světové pokrmy

Tamilok: Postrach starých námořníků se konzumuje zaživa. Ideální je spolknout ho v celku

Pokud ve vás samotný název Tamilok nevyvolává žádný odpor, pravděpodobně je to dáno tím, že neznáte, co se pod ním skrývá. Kdo totiž netuší, co to Tamilok vlastně je, jen stěží si dokáže představit, proč […]

Buchada de Bode: Brazilská pochoutka není pro každého. Kozí žaludek je naplněný ne příliš vábnými ingrediencemi
Světové pokrmy

Buchada de Bode: Brazilská pochoutka není pro každého. Kozí žaludek je naplněný ne příliš vábnými ingrediencemi

Severovýchodní Brazílie je známá jako země koz. Nikoho asi nepřekvapí, že jedno z tradičních jídel tohoto místa se soustředí na to, abyste co nejlépe využili každý poslední kousek bode – portugalského slova pro kozu. Dnes […]

Smažená vepřová střeva: Chutná a voňavá delikatesa, za kterou se skrývá hromada tvrdé práce
Světové pokrmy

Smažená vepřová střeva: Chutná a voňavá delikatesa, za kterou se skrývá hromada tvrdé práce

Vnitřnosti nepatří mezi suroviny, které by v kuchyni byly obzvláště oblíbené, ale stejně jako je u nás mnoho lidí, kteří nedají dopustit na restovaná játra nebo dršťkovou polévku, tak si jedlíci v Číně a ve […]

Hadí polévka: Pokrm pro bohaté ukrývá až 5 druhů masa. Vzbuzuje hrůzu, ale jde o gurmánskou lahůdku
Světové pokrmy

Hadí polévka: Pokrm pro bohaté ukrývá až 5 druhů masa. Vzbuzuje hrůzu, ale jde o gurmánskou lahůdku

Čína se rozhodně netají tím, že je to místo, kde můžete ochutnat často hodně netradiční věci. Právě zde vznikla celá řada mnohdy bizarních pokrmů, které si troufne ochutnat opravdu jen málokdo. Jedním z takových jídel […]

Gaebul: Svým vzhledem připomíná mužský genitál. Tuto pochoutku z Jižní Koreje jedí místní v syrovém stavu
Ryby a mořské plody

Gaebul: Svým vzhledem připomíná mužský genitál. Tuto pochoutku z Jižní Koreje jedí místní v syrovém stavu

Libujete si v netradičních pokrmech? Nedělá vám problém ochutnat pochoutky ze světa, ze kterých by se jiným natřikrát obrátil žaludek? V tom případě pro vás máme další netradiční dobrotu, která pochází z Jižní Koreje. O […]

Jídlo jako afrodiziakum: Je až k neuvěření, co lidé ve světě strčí do pusy kvůli zvýšení libida
Světové pokrmy

Jídlo jako afrodiziakum: Je až k neuvěření, co lidé ve světě strčí do pusy kvůli zvýšení libida

Jídlo a erotika spolu úzce souvisí a lidé některým pokrmům a surovinám přisuzují schopnost zvýšit libido. Mezi afrodiziaka se dokonce dostaly i potraviny, které svým tvarem připomínají genitálie a ani nemusí obsahovat nic zvláštního. Caldo […]

Chitlins není jen pokrm z prasečích střev, jde o významný symbol černošské historie
Světové pokrmy

Chitlins není jen pokrm z prasečích střev, jde o významný symbol černošské historie

Zvířecí vnitřnosti jsou již dlouho ceněnou potravinou po celém světě. Z pokrmů, které byly původně určené pro ty nejchudší, se dnes staly vyhledávané gastronomické speciality, které se podávají i v nejluxusnějších restauracích. Vnitřnosti jako národní […]

Surströmming: Jedno z nejsmradlavějších jídel na světě. Tuto rybu vyzkouší jen ti největší odvážlivci
Světové pokrmy

Surströmming: Jedno z nejsmradlavějších jídel na světě. Tuto rybu vyzkouší jen ti největší odvážlivci

Pro gurmánské experimentátory je tato rybí delikatesa ze Švédska velkou výzvou. Jen málokterý produkt je tak vyhlášený, jako obávaný surströmming. Smradlavá pověst rybu proslavila Pro svůj zápach si tato národní specialita vysloužila pozornost milovníků ryb […]

Divle Obruk: Turecký sýr zraje 5 měsíců v kožených vacích. Bakterie z jeskyně se postarají o červené odlesky
Mléčné výrobky

Divle Obruk: Turecký sýr zraje 5 měsíců v kožených vacích. Bakterie z jeskyně se postarají o červené odlesky

V polosuché stepi ztracené ve středním Turecku, která je součástí Anatolské náhorní plošiny, přežívá poslední hrstka kočovných pastevců, kteří stojí za výrobou místní speciality, kterou je vzácný zrající sýr DIVLE OBRUK. Výroba, která je stejná […]