Buchada de Bode: Brazilská pochoutka není pro každého. Kozí žaludek je naplněný ne příliš vábnými ingrediencemi

Zdroj: Shutterstock

Severovýchodní Brazílie je známá jako země koz. Nikoho asi nepřekvapí, že jedno z tradičních jídel tohoto místa se soustředí na to, abyste co nejlépe využili každý poslední kousek bode – portugalského slova pro kozu.

Dnes se zaměříme na další netradiční pokrm. Již víte, že bode je koza. Co ale znamená slovíčko buchada? I pro to máme překlad: žaludek zvířete. Co je tedy tradiční brazilská pochoutka známá jako buchada de bode?

Koza je klasika

Teoreticky můžete buchadu vyrobit z jakéhokoli zvířecího žaludku – k dispozici je i verze jehněčího a volského. Nejběžnější je ale kozí žaludek.

Někde se říká, že je pokrm zvaný buchada de bode bratrancem dalšího zvláštního pokrmu, o kterém už jsme vám také psali – haggis.

Co je buchada de bode?

Nyní se již dostáváme k tomu podstatnému: definici jídla buchada de bode. Jde o pokrm, ve kterém je žaludek nacpaný všemi vnitřnostmi nebo orgány.

„Obsahuje krev, vnitřnosti, játra, plíce a další,“ píše atlasobscura.com. Obsah žaludku je ochucený, žaludek poté znovu zašitý a následně uvařený.

Jak se podává?

V Brazílii na tohle jídlo natrefíte na mnoha místech. „Pokrm je je typický pro severovýchodní region,“ dodává brazzil.com.

Restaurace často podávají buchadu uvnitř většího guláše. Často se také podává jako samostatný hlavní pokrm. V takovém případě je zřetelný vzor žaludeční výstelky jasně viditelný.

Mimo zemi si pokrm nezískal na popularitě

Možná i ve vás buchada de bode vyvolává spíše odpor než chuť tohle netradiční jídlo vyzkoušet. Je také faktem, že si buchada de bode nezískala příliš mnoho fanoušků mimo Brazílii.

Zajímavostí je, že zejména na severovýchodě není neobvyklé, že politici kandidující na úřad mají pocit, že musí buchada de bode veřejně konzumovat, aby dokázali, že se dokážou spojit se světskými lidmi.

Není to pro každého

Žaludek plný vnitřností rozhodně není jídlo, které by bylo pro každého. Ochutnat si jej troufne jen málokdo.

Určitě se řadí na seznam pokrmů, které v někom vyvolávají odpor už samotnou vůní. V pachu pokrmu se totiž mísí nejen použité koření, ale především odér žaludku a v něm uložených vnitřností.

Zdroj: atlasobscura.com, brazzil.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz