Španělský ptáček: klasika, která ale nepochází ze Španělska

Španělský ptáček (zdroj: samphotostock.cz)

Španělský ptáček patří mezi speciality české, nebo spíše středoevropské kuchyně. Ze Španělska přitom určitě nepochází.

Původ španělského ptáčka

Existují pokrmy, které se honosí názvy určitých míst. Patří mezi ně např. holandský řízek anebo španělský ptáček. Tato jídla ovšem mají něco společného – ani jeden z receptů nepochází ze země, které se skví v jeho názvu. Oba pokrmy jsou totiž produktem české kuchyně, ačkoli španělské ptáčky pocházejí z území habsburské monarchie, konkrétně ze dvora Rudolfa II., který ovšem sídlil v Praze.

Jednotlivé ingredience

Základem je hovězí roštěná (zadní hovězí), resp. dušený závitek z ní připravený. Důležitou součástí je omáčka a náplň. Tu tvoří anglická slanina (v některých receptech se nicméně vyskytuje i šunka nebo párek), sterilovaná okurka a vajíčka. Samozřejmostí jsou i dochucovadla jako sůl nebo pepř a mnozí lidé přidávají do tohoto pokrmu také plnotučnou hořčici.

Příloh existuje bezpočet

Tradičními přílohami ke španělskému ptáčku jsou kynuté, houskové či bramborové knedlíky, ale často také rýže. Mnoho lidí používá rovněž bramborovou kaši. V německy hovořících zemích jsou potom běžné tzv. špecle, tedy vaječné nudle nebo noky. Někdy se ale používají i další přílohy jako např. nakládané červené zelí či restovaná zelenina.

Španělské ptáčky z hlediska zdraví

Tento tradiční středoevropský pokrm je zdrojem mnoha bílkovin, protože obsahuje řadu živočišných produktů. Na druhou stranu právě to může být problém. Především přítomnost uzenin není ze zdravotního hlediska právě ideální. Španělským ptáčkem se nicméně zřejmě nebudete živit denně, přičemž jednou za čas se nejedná o vůbec žádný problém.

České kuře na paprice pochází z Maďarska. Jíst se má se specifickou přílohou

Zajímavosti o španělském ptáčku

  • Španělský ptáček se běžně konzumuje také v Německu, kde se mu ovšem říká Rouladen nebo Rinderrouladen.
  • Oblíbeným pokrmem je také u našich severních sousedů, tedy v Polsku. Zde nese název rolada śląska.
  • Označení „španělský ptáček“ pro pokrm, jaký známe dnes, se začal používat až v  letech 20. století. Předtím byly typické i jiné receptury.
  • Dříve bylo toto jídlo považováno za běžné pro obyčejný lid. V současné době se spíše jedná o slavnostnější pokrm.
  • Španělského ptáčka seženete i v obchodech mezi „hotovkami“. Lepší ale přeci jen bude, pokud si ho připravíte doma.

Vepřo knedlo zelo: oblíbený pokrm, který se dostal i do vesmíru

  • 3
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*