Nejen koronavirus se na člověka přenesl z potravy. Existují i další nemoci

Potraviny nejsou jen zdrojem gurmánských zážitků (zdroj: samphotostock.cz)

Za přenos koronaviru na člověka zřejmě mohla netopýří polévka. Existuje ale mnoho dalších nemocí, které mají něco společného s potravou.

Koronavirus COVID-19

Aktuální celosvětový problém, který už postihl 150 000 lidí, a to jsou jen potvrzené případy. Koronavirus se poprvé u člověka objevil ve Wu-chanu, tedy v nejlidnatějším městě střední Číny. Na vině je přitom zřejmě polévka z netopýrů, ovšem mezihostiteli mohli být rovněž luskouni. Jenže koronavirus není ani zdaleka jedinou nemocí, která má něco společného s lidskými labužnickými choutkami, tudíž má přímou spojitost s potravinami.

Čínská specialita, jež zřejmě přenesla koronavirus na člověka

Ptačí a prasečí chřipka

Ptačí chřipka se původně nazývala ptačí mor a poprvé byla identifikována v Itálii v roce 1878. Příbuzným onemocněním je španělská chřipka, která mohla před 100 lety zabít až 100 milionů lidí. Dnes je virus rozšířen po celém světě. Před 11 lety se rovněž objevil A/H1N1, což je zmutovaný virus prasečí chřipky, jenž napadá člověka. Ptáte se, co mají tyto nemoci společného s potravou? Rychlé šíření nákaz podporuje masová produkce masa.

HIV

HIV je virus, který může způsobovat nemoc velmi dobře známou jako AIDS. Ačkoli se to může zdát podivné, i tento virus má něco společného s lidskou potravou. HIV totiž vznikl evolucí SIV, což je virus opičí imunitní nedostatečnosti. K přenosu na člověka tedy došlo z opic. Vědci si dlouho lámali hlavu, jak k němu ale došlo konkrétně. Dnes převládá představa, že se tak stalo poraněními vzniklými při lovu anebo zpracováním ulovených opic.

Bakteriální infekce

Za onemocnění, která nějak souvisejí s potravou, nemohou pouze viry, ale také bakterie. Uveďme alespoň dva příklady. Prvním je Escherichia coli (zkráceně E. coli), za níž „stojí“ dobytek a přežvýkavci. Na člověka se přenáší buď kontaminovanou potravou (především z tepelně neupraveného či nedostatečně upraveného masa a mléka), ale také při fekálním znečištění vody, k němuž rovněž vede především masový chov zvířat. Druhou bakterií je tzv. salmonella, jež může kontaminovat syrové maso, drůbeží vejce a další potraviny.

Zamrazování tepelně neupravených hub prý může být nebezpečné pro zdraví

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*