Hnědá rýže je nutričně výrazně hodnotnější než bílá

Hnědá rýže basmati (zdroj: samphotostock.cz)

Rýže patří k nejrozšířenějším potravinám na světě. Většina lidí v ČR ovšem používá bílou variantu, která je nutričně daleko méně hodnotná než hnědá rýže.

Původ rýže

Rýže je rostlina z čeledi lipnicovitých, kam patří rovněž pšenice, ječmen, žito, oves nebo kukuřice. Její původní domovinou jsou tropické a subtropické oblasti na několika místech světa, přičemž domestikována byla např. v Číně anebo Amazonii. V průběhu staletí se ovšem rozšířila do celého světa a již mnoho let se jedná o jednu z nejčastěji konzumovaných potravin na světě, když je hlavní surovinou v kuchyni zhruba pro čtvrtinu obyvatel Země.

Rozdíl mezi bílou a hnědou rýží

Mnoho lidí se dnes domnívá, že má rýže přirozeně bílou barvu. Pravdou ovšem je, že tato varianta je průmyslově upravená. Tato obilovina má totiž ve skutečnosti hnědou barvu. Zrna přirozeně obsahují otruby, klíčky a endosperm. Při zpracování jsou ovšem klíčky a otruby odstraněny, čímž ovšem zrna ztrácejí živiny (především klíček je kvalitním zdrojem cenných látek).

Doba přípravy a chuť

Bílá rýže je obvykle hotová za několik minut (maximálně za čtvrt hodiny). Určitou nevýhodou přirozené varianty je skutečnost, že její tepelná úprava trvá daleko déle, protože v opačném případě zůstává tvrdá. Samozřejmě je nutné číst návod na obalu, protože se doba přípravy může u jednotlivých variant lišit. V každém případě se obvykle pohybuje mezi 30 a 50 minutami. Chutná přitom rovněž poněkud jinak – má jemnou, oříškovou chuť.

Přirozená nutriční hodnota

Jak už jsme zmínili, nejvíce živin se nachází v klíčku, který obsahuje velké množství minerálů (hořčíku, manganu, železa nebo selenu) a také hodně vitamínu ze skupiny B-komplex. Otruby, které se rovněž při procesu rafinace odstraňují, pak obsahují spoustu vlákniny, která je důležitá pro trávení. Z toho vyplývá, že z nutričního hlediska je neupravená obilovina daleko hodnotnější.

Divoká rýže ve skutečnosti není rýže. Jedná se ale o velmi zdravou potravinu

Zajímavosti o hnědé rýži

  • V obchodech vždy pátrejte po celozrnné rýži. Hnědá barva totiž ještě stoprocentně neznamená, že jsou přítomny klíčky a otruby.
  • Říká se, že hnědá rýže může obsahovat větší množství arsenu. I když takové riziko skutečně existuje, prodávané výrobky musí splňovat určité limity.
  • Celozrnné obiloviny mohou snižovat hladinu krevního cukru, stejně jako riziko vzniku diabetu 2. typu.
  • Tato obilovina navíc zbavuje pocitů hladu. Jedná se tedy o výtečnou potravinu při redukčních dietách.
  • Pokud by vám nezachutnala, můžete ji např. konzumovat v kombinaci s rýží bílou.

Rýže basmati: „královna vůní“, kterou musíte ochutnat

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*