Foie gras: gurmánský zážitek, nad nímž visí stín utrpení zvířat

Grilovaná foie gras (zdroj: samphotostock.cz)

Foie gras patří mezi největší delikatesy, minimálně mezi těmi, co tuto pochoutka ochutnali. Jenže není všechno zlato, co se třpytí…

Původ foie gras

Foie gras jsou kachní a husí játra, ovšem velmi jemná a tučná, čehož se dosahuje překrmováním těchto vodních ptáků. Francouzi je dokonce považují za národní poklad. Podle archeologických nálezů má tato pochoutka dlouholetou tradici, neboť se zřejmě připravovala už ve starověkém Egyptě, a to před zhruba 5 000 lety. O delikatesu se jedná i dnes, doprovázejí ji ovšem značné kontroverze.

Kde si foie gras pořídit?

Samozřejmě ve Francii, kde se jedná o dosti rozšířenou pochoutku a jedná se o dominantního producenta i v celosvětovém měřítku. Do země galského kohouta se však aktuálně nedostanete a za ptačími játry by se sem stejně asi vydal jen ten největší milovník gastronomie. Za hranice ovšem ve skutečnosti nemusíte, neboť si foie gras především ve formě kachních jater můžete pořídit i v českých obchodech, a to včetně velkých řetězců.

Kontroverze okolo foie gras

Jak už jsme naznačili, jemná a tučná játra vodních ptáků nejsou produkována bez kontroverzí, a to dosti velkých. Husy a kachny jsou nuceně krmeny, takže jim je 2× až 3× denně do jícnu zavedena trubice s potravou (především kukuřicí), a to v mnohem větším množství, než by tito ptáci obvykle zkonzumovali, což vede ke zvětšení objemu jater. To ovšem není vše, navíc je jim prakticky znemožněn pohyb a někdy jsou dokonce zakopáni do země!

Zvěřina má specifické maso. Navíc je zdravější a etičtější

Kachní a husí játra z hlediska zdraví

Foie gras nejenže nejsou etickým pokrmem, ale ani z hlediska zdraví není o co stát. Takto vyprodukovaná kachní a husí játra jsou totiž nadměrně tučná. Zatímco běžně obsahují 5 % tuku, v tomto případě se jedná o 50 % tuku! Ba co víc, velké množství potravy naráz způsobuje, že játra začnou být rychle vyčerpána, což vede k produkci velkého množství stopových toxinů.

Zajímavosti o foie gras

  • Foie gras jsou vedle lanýžů a kaviáru někdy řazeny mezi největší gurmánské pochoutky Západu.
  • Kromě Francie, kde se ročně vyprodukuje asi 20 tisíc tun, patří mezi největší producenty Belgie, Bulharsko, Maďarsko, Španělsko, ale třeba také Čína.
  • V České republice si můžete pořídit různé varianty foie gras, a to např. s pepřem, fíky nebo kapkou koňaku.
  • Na druhou stranu je dobré zvážit, zda podporovat takové zacházení se zvířaty. Ptákům navíc při nuceném krmení může prasknout jícen a neobvyklé nejsou ani choroby jater.
  • V některých zemích světa je ostatně produkce této pochoutky zakázána a existují i místa (např. Kalifornie), kde se vůbec nemůže objevit na jídelním lístku.

Maso krav Wagyu: kaviár mezi hovězím masem. Některé části stojí astronomické částky

  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*