Maso krav Wagyu: kaviár mezi hovězím masem. Některé části stojí astronomické částky

Maso krav Wagyu

Pokud si rádi pochutnáte na hovězím mase, určitě musíte ochutnat maso plemene Wagyu. Jedná se totiž o skutečný gurmánský zážitek, který je navíc velmi zdravý.

Původ krav Wagyu

Japonci si v minulosti na konzumaci masa příliš nepotrpěli a skot využívali především pro práci na polích. Díky členitému terénu byly jednotlivé lidské i zvířecí populace poměrně dost izolované a díky tomu i jistým způsobem unikátní. A tak se zrodilo tzv. „Kobe beef“, což je maso z krav Wagyu, které pochází z Kóbe (hlavní město prefektury Hjógo). To je produkováno dle specifických standardů.

Kde „Kobe beef“ ochutnat?

Export plemene Wagyu mimo japonské souostroví byl dlouhou dobu zakázán. Nakonec se však dostalo do USA, Austrálie a nakonec i do Evropy. V roce 2006 proběhl i první dovoz do České republiky. V současné době si ho lze tedy pořídit i u nás, ačkoli musíte počítat s tím, že se ani zdaleka nejedná o nejlevnější maso na českém trhu. Právě naopak.

Kaviár mezi hovězím masem

Maso plemene Wagyu je opravdu kvalitní, za což nemůže pouze geografická izolace a specifické podmínky, ale také samotné chovné techniky. Krávy jsou totiž skutečně hýčkány. Jsou např. krmeny pouze špičkovou trávou a obilninami. Dokonce si prý dopřávají i piva, je jim pouštěna hudba a mohou si užívat rovněž masáže. To se však obvykle neděje. Krávy jsou přitom poráženy až ve věku 30 až 35 měsíců, což vede k tzv. tukovému mramorování, což je známka kvality masa.

Maso krav Wagyu: kaviár mezi hovězím masem. Některé části stojí astronomické částky

Kobe beef a zdraví

Červené maso dnes není považováno za úplně nejzdravější. Maso plemene Wagyu je navíc tučné (výše zmíněné mramorování jsou vlastně jemné tukové žilky, jež protkávají svalovou hmotu). Jenže vzhledem k chovným technikám se jedná o maso v bio kvalitě, které navíc obsahuje vysoký podíl mononenasycených mastných kyselin. Díky tomu se rozhodně jedná o to nejzdravější, co můžete v tomto kulinářském sortimentu ochutnat.

Zajímavosti o Kobe beef

  • Samotný název plemene krav označuje zemi původu. „Wa“ totiž znamená „japonský“ a „gyu“ je označení pro „skot“.
  • Pravé maso z plemene Wagyu je označováno jako „Kobe beef“, ale pořídit si lze i maso z kříženců, které se označuje „Kobe-style beef“.
  • Maso krav Wagyu skutečně nepatří k nejlevnějším. V současné době se cena jednoho steaku pohybuje kolem 700 Kč!
  • Některé části ovšem stojí mnohem více. Svíčkovou si např. můžete pořídit za zhruba 3 500 korun za kg!
  • Kobe beef je natolik ceněné maso, že pro něj byla vytvořena vlastní stupnice kvality. Jedná se o tzv. BMS (Beef Marbling Standards).
Přidat na Seznam.cz