Koronavirus má pozitivní vliv na pěstování vlastních plodin

Zelenina (zdroj: samphotostock.cz)

Současní epidemie, jíž způsobil koronavirus SARS-CoV-2, má dosti podstatný vliv na naše životy. Ovlivňuje samozřejmě i chování spotřebitelů.

Dostatek jídla jako samozřejmost?

Až doposud jsme považovali za naprosto samozřejmé, že si pro jídlo můžeme bez problémů skočit do obchodů. V současné době ovšem tato jistota pominula. Nakoupit si sice stále můžeme to, co potřebujeme, přesto epidemie koronaviru znamená jisté znejistění z prázdnějších regálů v supermarketech. Mnoho lidí tak začíná uvažovat o tom, že si začnou pěstovat vlastní jídlo. Ve světě už také existuje mnoho jedinců, kteří vůbec poprvé pěstují zeleninu, na čemž má podíl i více času strávených doma, který souvisí s opatřeními jednotlivých vlád.

Statistiky z Velké Británie např. ukazují, že se začal zvyšovat prodej potřeb pro zahrádkáře. Nakupují je přitom především lidé do 40 let. Vlády sice občany jednotlivých zemí neustále ujišťují, že jídla bude v obchodech dostatek, nicméně změna v myšlení už nyní začíná být patrná. Výhodu mají samozřejmě lidé vlastnící zahrádku, ale plodiny lze pěstovat i v bytech či na balkónech. Také ve městech navíc žijí zahrádkáři, kteří mají své zahrádky mimo nejbližší areál svého bydliště.

Výhody pěstování vlastních plodin

V souvislosti s aktuální situací je na prvním místě nutné zmínit větší soběstačnost, ke které lze navíc tímto způsobem vést i své potomky. Velkou výhodou je také naprostá čerstvost, protože co pěstitelé sklidí, mohou okamžitě začít konzumovat. Tyto plodiny navíc daleko lépe chutnají. Pro mnoho lidí může být argumentem i finanční úspora, protože ušetří nejen za samotné potraviny, ale také za pohonné hmoty, neboť do obchodu se je třeba nějak dostat.

Jednou z hlavních výhod pěstování vlastního jídla je skutečnost, že budete vždy naprosto přesně vědět, co konzumujete. V průmyslovém zemědělství se např. často používají chemické přípravky. Nejvíce živin se v potravinách také tvoří v závěrečném období růstu. Pokud jsou ovšem sklizeny předčasně, protože musí do regálů obchodů přicestovat přes půl světa, obsah živin není tak vysoký. Vlastní ovoce a zelenina proto bývají mnohem zdravější.

Čínská specialita, jež zřejmě přenesla koronavirus na člověka

Pěstování plodin na lokální úrovni má také výrazně lepší vliv na životní prostředí. Zahrádkaření lze navíc považovat i za jistou formu terapie, neboť člověk při něm vypne, což ho odvádí od běžných starostí. Pokud tedy máte prostor, zkuste si také s prvním teplými dny založit nové ovocné a zeleninové zahrádky. Jestliže bydlíte v „paneláku“, pěstujte alespoň bylinky. Současná situace nemusí být nutně jen negativní, ale může přinést i jistá pozitiva.

Nejen koronavirus se na člověka přenesl z potravy. Existují i další nemoci

  • 11
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*