Kristýna „Bubu“ radí, jak si doma vypěstovat žitný kvásek a využít ho na přípravu domácího chleba
Pečivo a těstoviny

Kristýna „Bubu“ radí, jak si doma vypěstovat žitný kvásek a využít ho na přípravu domácího chleba

Příprava domácího žitného kvásku vám zabere pár dní. Upečení domácího chleba zhruba celý den, ale určitě nebudete litovat. Žitný kvásek vám může sloužit po mnoho týdnů a linoucí vůně čerstvě upečeného chleba, na který si […]

kvetakova polevka
Pečivo a těstoviny

Domácí skořicové uzly provoní domácnost a navodí atmosféru vánočních svátků

Voňavá pochoutka je hitem podzimu, protože skořice, která sladké pečivo provoní, je už tradičně spojená s obdobím, kdy se krátí dny, slunce se ukazuje stále méně a méně a chlad proniká lidem až na kůži. V chladnějších […]

Jaké potraviny nikdy nedávat do lednice. Pozor dejte hlavně na zeleninu
Ovoce

Jaké potraviny nikdy nedávat do lednice. Pozor dejte hlavně na zeleninu

Mnohdy v lednici skladujeme i takové potraviny, které tam nemají co dělat. V dobré víře mnoho surovin naskládáme do lednice, protože jsme přesvědčeni, že pobyt v chladném prostředí prodlouží jejich trvanlivost. Jsou ale potraviny, které do lednice nepatří […]

Důvod, proč jsou vaše těstoviny převařené. Důkladně prozkoumejte svoje nádobí
Pečivo a těstoviny

Důvod, proč jsou vaše těstoviny převařené. Důkladně prozkoumejte svoje nádobí

Už se vám někdy podařilo převařit těstoviny? I když se na první pohled zdá, že na uvaření těstovin není nic složitého, můžete při tomto úkolu nejednu věc pokazit. Možná by vás to nenapadlo, ale chyba […]

Chléb: Čerstvý, zmražený nebo okoralý. Každý z nich se hodí na jiné zdravotní neduhy
Pečivo a těstoviny

Chléb: Čerstvý, zmražený nebo okoralý. Každý z nich se hodí na jiné zdravotní neduhy

Ať už dáváte přednost klasickému světlému, nebo spíš tmavému bochníku chleba, velmi záleží na tom, zda je čerstvý, či mražený. Struktura se totiž v obou případech liší, a co víc, může to mít dopad na […]

Islandský chléb: Netradiční proces pečení s využitím horkých pramenů. V zemi stráví až 24 hodin
Pečivo a těstoviny

Islandský chléb: Netradiční proces pečení s využitím horkých pramenů. V zemi stráví až 24 hodin

Na první pohled obyčejný chleba? Rozhodně ne. Chléb se konzumuje v mnoha kulturách, také tady u nás je to klasika, na kterou nedáme dopustit. Na přípravě chleba nám nepřijde nic zvláštního. Pokud tedy nejde o […]

Nejvzácnější těstoviny světa: „Božská vlákna“ můžete ochutnat jen na jednom místě na světě
Pečivo a těstoviny

Nejvzácnější těstoviny světa: „Božská vlákna“ můžete ochutnat jen na jednom místě na světě

Dvakrát ročně putují poutníci na Sardinii pod rouškou noci z města Nuoro do vesnice Lula. Na cestě je nezastaví nepohodlí, únava ani hlad. Poutníků jsou stovky až tisíce. Po dvaceti kilometrech, u vchodu do Santuario […]

Mouka jako základní surovina každé kuchyně. Je až překvapivé, z čeho všeho ji lze vyrobit
Domácnost

Mouka jako základní surovina každé kuchyně. Je až překvapivé, z čeho všeho ji lze vyrobit

Mouka představuje základní surovinu, kterou najdeme snad v každé domácnosti. Určitě i vám se ve spíži ukrývá minimálně jeden pytlík mouky, ať už jde o kterýkoli druh. Z mouky pečeme chutné a sladké moučníky, zahušťujeme […]

Pečení domácího chleba: Základem je vyrobit správný kvásek a poctivě se o něj starat
Domácnost

Pečení domácího chleba: Základem je vyrobit správný kvásek a poctivě se o něj starat

Mnoho lidí by si rádo upeklo svůj vlastní domácí chléb, avšak k tomu je potřeba správný kvásek. Této ingredience se většina děsí, a proto se do pečení raději nepouští. Výroba je však vcelku jednoduchá a […]