Když v kuchyni dojde smetana: Čím ji nahradit, abychom pokrm nezkazili

Zdroj: Shutterstock

Představte si situaci, kdy máte v hlavě výborný recept na pokrm, na který se vám už během samotné přípravy sbíhají sliny, a najednou zjistíte, že vám došla základní surovina: smetana.

Jsou zkrátka jídla, do kterých smetana patří. Udělá je krémovějšími a zjemní jejich chuť. Co ale dělat v případě, kdy smetana dojde?

Došla vám smetana? Nepropadejte panice

Každá správná hospodyňka si musí umět poradit. A to i v takové situaci, kdy vaří nějakou lahodnou dobrotu a dojde jí smetana.

Ještě než začnete propadat panice nebo si snad pohrávat s myšlenkou, že celý pokrm raději vylijete, než abyste ho podávali bez smetany (protože u některých jídel ta smetana prostě chybět nesmí), podívejte se, čím se dá smetana nahradit.

Mléko a máslo

Pokud připravujete nějakou omáčku a nemáte po ruce smetanu, nahradí ji mléko a máslo. Máte vyhráno, pokud tyto dvě suroviny na rozdíl od smetany najdete v lednici.

„Máslo má ohromných 80 % tuku, takže v kombinaci s plnotučným mlékem funguje jako náhražka smetany,“ vysvětluje thepioneerwoman.com.

Při vaření tedy stačí rozpustit čtvrt hrníčku másla, přidat do něho tři čtvrtiny hrníčku mléka a šlehat, dokud se obě suroviny krásně nespojí.

Řecký jogurt a mléko

Další alternativou, která vám při vaření může vytrhnout trn z paty, je kombinace mléka a bílého řeckého jogurtu.

„Řecký jogurt má vysoký obsah bílkovin,“ píše healthline.com. Vašemu jídlu tak hravě dodá nejen zajímavou chuť, ale přidá mu i na obsahu bílkovin.

Smíchejte stejné díly řeckého jogurtu a plnotučného mléka a použijte je místo stejného množství husté smetany.

Tvaroh a mléko

Chybějící smetanu nahradí také dvojice v podobě tvarohu a mléka. Stejně jako v obou výše zmíněných případech to na chuti pokrmu rozhodně neubere.

Někteří používají tvaroh samotný, bez mléka. Je totiž dostatečně hustý, proto může pomoci například omáčku i lehce zahustit.

Smícháte-li tvaroh s mlékem a obě suroviny dobře rozmixujete, aby se krásně spojily, získáte krémovou texturu připomínající smetanu.

Smetanový sýr

Někteří nedají v kuchyni, když musí improvizovat a nahrazovat smetanu nějakou jinou surovinou, dopustit na smetanový sýr.

Ten má doma v lednici většina lidí a hodí se i tehdy, když vám zrovna dojde smetana, nebo ji jednoduše zapomenete koupit.

Smetanový sýr hravě zahustí smetanové polévky nebo třeba omáčky. Funguje jako náhrada v poměru jedna ku jedné.

Zdroj: thepioneerwoman.com, heatlhline.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz