Je bezpečné ohřívat vajíčka v mikrovlnce? Bez použití správné metody se z nich stávají bomby

Zdroj: Shutterstock

Mikrovlnka je velmi rozšířeným a užitečným spotřebičem. Při jejím užívání je ale potřeba mít na paměti několik věcí. Ačkoliv většinu potravin ohřeje šetrněji než jiné metody, některé potraviny jako vejce se stávají nebezpečnými.

Jak funguje mikrovlnka?

Nejprve je důležité říct, na jakém principu ohřívání mikrovlnná trouba funguje. Když vložíme pokrm do mikrovlnky a zapneme ji, mikrovlny začnou působit na molekuly vody, které se nacházejí v ohřívaném jídle.

Molekuly vody se rozkmitají a jejich zvýšený pohyb má za následek stoupající teplotu. Z toho vyplývá, že potraviny s vyšším obsahem vody se ohřívají rychleji.

Je ohřívání v mikrovlnce škodlivé?

O mikrovlnách se říká, že ničí živiny a proteiny. To ovšem platí o každé metodě tepelného zpracování a zároveň hraje vliv množství vody a doba ohřevu. Ohříváním se živiny vyplavují do vody, tedy čím více vody použijete, tím více živin ztratíte.

A stejně tak podíl „ztracených“ živin stoupá s dobou ohřevu, ale i s teplotou při vaření. Obzvláště vezmeme-li v potaz poslední dva faktory, můžeme říct, že mikrovlnka je díky rychlosti a relativně nízké použité teplotě k živinám velmi šetrná.

Ani u nutričního složení nedochází ve srovnání s jinými způsoby tepelného zpracování u mikrovln k významným změnám. Naopak studie z roku 2009 zkoumající vliv metody tepelné úpravy na živiny ve dvaceti druzích zeleniny vyhodnotila vaření v mikrovlnné troubě spolu s elektrickým grilem za nejšetrnější. K největší ztrátě antioxidantů došlo při běžném vaření a použití tlakového hrnce.

Které potraviny neohřívat?

Přes výše popsané výhody je lepší některé potraviny v mikrovlnné troubě neohřívat. Například brambory ohřátím ztrácí chuť a stejně jako v rýži se v nich mohou při pokojové teplotě objevit bakterie, které mikrovlnka nezničí. Houby se zase opětovným ohřevem stávají hůře stravitelnými.

A z vajec se ohříváním dokonce stává nebezpečná zbraň. Pokud byste si chtěli v mikrovlnce uvařit vejce natvrdo, vytvořená pára by mohla způsobit vaječnou explozi. V lepším případě budete mít vejce po celé mikrovlnce, v horším případě skončíte s popáleninami.

Jak na vejce?

Pokud však máte pro strach uděláno, web iDNES přináší tři způsoby, jak v mikrovlnce připravit ať už vejce naměkko, nebo natvrdo.

Jestliže si chcete připravit vejce naměkko, začněte rozklepnutím vejce do vymazaného šálku a za pomocí párátka propíchněte žloutek. Jeho rozrušením se v něm nebude tolik rozpínat vzduch, a vejce by tak nemělo vybouchnout. Na šálek dejte poklop a v mikrovlnce na poloviční výkon vařte minutu a další minutu ještě nechte v troubě. Abyste dostali vejce natvrdo, vařte jej tři minuty.

Při druhém způsobu necháte vejce ve skořápce, ale ponoříte je do hluboké misky (vejce musí být zcela pod vodou). Mikrovlnku zapněte na poloviční výkon a vařte čtyři minuty. Hotová vejce omyjte ve studené vodě.

Ke třetí metodě budete potřebovat speciální kalíšek ve tvaru většího vejce. Do kalíšku rozklepnete celé vejce, zavřete poklop a necháte v mikrovlnné troubě vařit půl minuty. Nejbezpečnější však rozhodně bude, když k vaření vajec využijete sporák – pro jistotu!

Zdroj: Aktin, iReceptář, iDNES, M A Murcia, Influence of cooking methods on antioxidant activity of vegetables, 2009

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz