Banánovo-ovesný koláč je nejen zdravý, ale také opravdu jednoduchý na přípravu

Zdroj:Shutterstock

Máte-li rádi zdravé varianty moučníků, pak jste na správném místě. Stále více z nás přemýšlí nad skladbou svého jídelníčku. Snažíme se jíst vyváženě a zdravě, zároveň si ale nechceme úplně zakazovat oblíbené dobroty.

Nejčastějším hříchem je sladké, kterého se dokáže vzdát jen málokdo. Pokud patříte k lidem, kteří zkrátka tu a tam něco sladkého potřebují, zkuste si připravit banánovo-ovesný koláč.

Recept na banánovo-ovesný koláč s kakaem

Buďme k sobě upřímní – kdo si čas od času rád nezamlsá a nedopřeje si nějakou sladkou tečku v podobě chutného dezertu? Na jeden takový příjemně sladký a zároveň zdravý moučník vám přináší recept web Vaříme dobroty.

Na přípravu banánovo-ovesného koláče s kakaem potřebujete 120 g ovesných vloček, 250 ml mléka, 2 vajíčka, 200 g banánů (váženo bez slupky), 30 g kakaa, jeden balíček prášku do pečiva, máslo na vymazání formy, sekané oříšky a špetku soli. Na polevu pak ještě 100 g hořké čokolády a 50 ml rostlinného mléka.

Ovesné vločky zalijte horkým mlékem, promíchejte a nechte 10–15 minut odstát. Ve vedlejší misce si za pomoci vidličky rozmačkejte banány, až vytvoříte kašičku. K banánům přidejte vajíčka, špetku soli a promíchejte. Následně přidejte kakao, prášek do pečiva a vše znovu důkladně promíchejte.

Ovesné vločky přidejte do kakaové směsi, smíchejte a přelijte do formy vymazané máslem. Těsto zarovnejte, zasypte jej sekanými oříšky a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte 30–40 minut. Po upečení moučník přelijte polevou – tu připravíte tak, že čokoládu nalámete do rostlinného mléka a za stálého míchání necháte rozpustit. Poté ji nalijte na hotový dezert.

Sladká a zároveň zdravá dobrota

Ať už se snažíte žít zdravě kvůli hubnutí nebo si třeba udržujete figuru, hodí se mít v záloze recept, který si můžete vychutnat bez výčitek.

Banánovo-ovesný dezert je nejen chutný, ale zároveň i prospěšný pro naše tělo. „Ovesné vločky představují pověstný zdroj energie, vlákniny a řady vitamínů,“ vysvětluje web Fit-Day.

Z receptu je patrné, že do dezertu nepřijde žádný cukr navíc. O sladkost moučníku se postarají pouze banány. Chcete-li, aby byl koláč sladší, použijte hodně zralé banány. Ty jsou totiž nejsladší.

Zdroj: varimedobroty.cz, fit-day.cz, jidlo.cz, Apetitonline.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz