Jaké potraviny byste neměli ohřívat v mikrovlnné troubě?

Zdroj: Shutterstock

Snad v každé domácnosti má nezastupitelné místo mikrovlnná trouba. Šikovný a bezesporu praktický pomocník, díky kterému si můžeme velmi rychle ohřát nějakou tu dobrotu. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, jestli je možné v mikrovlnce ohřívat úplně všechny pokrmy a potraviny?

Mikrovlnné trouby jsou neodmyslitelnou součástí našich domácností již několik desítek let. Velmi rychle jsme si zvykli na pohodlnost a rychlost ohřevu. Přesto ale mnoho lidí používá mikrovlnnou troubu špatně. Patříte mezi ně i vy?

Jaké potraviny do mikrovlnné trouby nepatří?

Většina lidí se naučila ohřívat v mikrovlnné troubě prakticky cokoli. Od vařených jídel přes popcorn nebo třeba instantní ovesnou kaši. Využití lidově nazývané mikrovlnky je opravdu pestré, nemluvě o komfortu, který nám přináší.

Jsou ale potraviny, které byste v mikrovlnné troubě určitě ohřívat neměli. Schválně jestli víte, které to jsou – třeba totiž zjistíte, že jste je tam vesele ohřívali, aniž byste věděli, že tam vůbec nepatří.

Vajíčka natvrdo

Bez vařeného vajíčka si neumíme představit třeba čočku na kyselo nebo koprovou omáčku. Ohřívali jste někdy uvařené vejce v mikrovlnce?

Pokud ano, pak jste se vystavili riziku, že vám vajíčko vybouchne – a to nejen přímo v mikrovlnce při ohřevu, ale klidně i později na talíři. A proč je vajíčko takové riziko? Během ohřívání se uvnitř nahromadí pára, která se dostane ven malým výbuchem.

Mateřské mléko

Pokud máte malé děti, možná vás napadlo, že můžete mateřské mléko, které jste si v případě potřeby odstříkali někde bokem, ohřát před podáním dítku v mikrovlnné troubě. Jenže ani mateřské mléko do mikrovlnky nepatří.

Podle deníku readersdigest.com může během ohřívání dojít k nerovnoměrnému ohřátí lahve, kvůli tomu vzniknou horká místa a hrozí popálení úst a hrdla dítěte.

Zpracované maso

Zpracované maso obsahuje chemikálie a také konzervační látky, které mají za úkol prodloužit jeho trvanlivost. Když ale vložíte maso do mikrovlnné trouby, můžete se vystavit chemickým změnám, jež mohou ve zpracovaném mase během ohřevu proběhnout. Řeč je například o oxidačním cholesterolu.

Zdroj: readersdigest.com, mashed.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz