Co si nikdy neobjednávat v sushi restauraci

Zdroj: Shutterstock

Milovníci sushi mohou odsouhlasit pouze jednu věc. Na světě neexistuje nic lepšího než tento pokrm. Po celém světě roste počet restaurací servírujících sushi a lidé si toto jídlo dopřávají i několikrát týdně.

Než se posadíte k dalšímu sushi, je důležité vědět, že ne vše v nabídce je skvělá volba. Existuje několik položek, které byste nikdy v sushi restauraci neměli jíst.

Ryby na talíři

Tuňák obecný pro vás nemusí být vůbec škodlivý, jeho objednání však může poškodit životní prostředí. Ryan Bigelow, manažer akvária v Monterey Bay, říká, že je tato ryba stále nadměrně lovena, a populace tuňáka je tak skoro vyčerpána.

Kuchař Warren Bobrow varuje všechny fanoušky sushi, aby se drželi dál také od kraba, který se nachází v sushi a který je často podáván samotný nebo s rýží. „V čerstvém krabovi je totiž nemoc, ze které můžete vážně onemocnět. Jedná se o otravu měkkýšů, která se nedá ovlivnit ani tepelným zpracováním,“ dodává.

Dále by se měli milovníci sushi vyhnout lososům, protože se v nich velice často nachází větší množství parazitů. Tyto parazité jsou většinou zničeny tím, že je losos zmrazený před jeho servírováním. Každý losos by měl být alespoň týden v mrazáku před tím, než se objeví na talíři.

Dejte si pozor na to, co jíte

Tempura je křupavá, mastná a naprosto lahodná. Bohužel je také nabitá nasycenými tuky a zbytečnými kaloriemi. Stejně jako u čehokoli smaženého si i u tempury dávejte pozor, ať jí nesníte mnoho.

Místo toho si zkuste objednat vegetariánská jídla. Volte pokrmy, ve kterých jsou primárním zdrojem bílkoviny, jako jsou například houby a mrkev.

Pokud dodržujete bezlepkovou dietu, dejte si pozor, aby se v salátech z mořských řas nenacházela sójová omáčka, která kromě vysokého obsahu sodíku nemusí být nutně bezlepková. Někdy se do řas přidává umělé potravinářské barvivo, aby se dosáhlo zářivé zelené barvy.

Samotná sójová omáčka je nabitá sodíkem, což může přispět ke zvýšení krevního tlaku. Pokud si tuto omáčku musíte dopřávat s každým pokrmem, dejte si pozor, ať jí nekonzumujete až příliš.

Zdroj: Mashed
Autor: Pavel Světlý

Přidat na Seznam.cz