Doma vyrobené rýžové víno je skvělé nejen k domácímu sushi

Zdroj: Shutterstock

Někdo ho zná pod pojmem rýžové víno, jiný zase pod termínem saké a najdou se i tací, kteří ho neznají vůbec. Prastarý japonský národní nápoj se nejčastěji vyrábí z rýže, ale k jeho výrobě mohou být použity i jiné suroviny.

Rýžové víno vzniká díky procesu kvašení, podobně jako třeba pivo. Jelikož kvašením vznikne jen omezené procento alkoholu, je následně do saké (někdy, není to pravidlo), přidáván další alkohol.

Vyrobit si ho můžete doma

Výroba domácího rýžového vína neboli saké není složitá a hravě ji zvládnete i vy. K výrobě rýžového vína se dá použít jak rýže vařená, tak i syrová, lze přidat různé druhy ovoce a s chutí saké experimentovat.

Saké bude mít trochu jinou chuť, když použijete rýži vařenou, než to z rýže syrové. Když si začnete hrát ještě s ovocem nebo s kořením, bude chutnat zase úplně jinak.

Saké s vůní muškátového oříšku

Chcete-li si vyrobit domácí rýžové víno, můžete zkusit například tento recept s vůní muškátového oříšku a květu.

Budete potřebovat 10 litrů vody, 3 kilogramy cukru, 1 kilogram rýže, 2 citróny, 2 kousky muškátového oříšku a 2 špetky muškátového květu.

Vodu v tomto případě není nutné převařit. Citrony umyjte, nakrájejte je na kousky, všechny suroviny smíchejte a nalijte do demižónu, kde je nechte společně kvasit 4 až 5 týdnů. Poté stáčejte do lahví.

Saké, které voní po hřebíčku

I další recept na rýžové víno stojí za zkoušku, kromě toho opět není náročné na přípravu, proto se toho určitě nebojte.

Na tento recept potřebujete 7 litrů vody, 3 kila cukru krupice, 1 kilo rýže, 120 gramů droždí, 2 balíčky vanilkového cukru, 2 citrony, 10 kousků hřebíčku, 10 kuliček nového koření a půl lžičky muškátového květu.

Nejdříve nechte ve vodě rozpustit cukr. Vodu převařte a poté ji nechte odstát do druhého dne. Následující den do ní přidejte zbylé přísady, dužinu citronu nakrájejte na kousky, kůru nastrouhejte. Všechno nalijte do demižónu a nechte na chladném místě stát šest týdnů. Poté slijte a nechte ještě nějaký čas uležet.

Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*