Jedlé sukulenty a jak na jejich konzumaci

Zdroj: Shutterstock

Sukulenty jsou v zahradách stále populárnější pro svůj skvělý vzhled a vytrvalou povahu. Někteří lidé si je však užívají i pro jejich skvělou chuť. V dnešním článku se podíváme na to, které sukulenty můžete ochutnat.

Ne všechny sukulenty jsou jedlé a měli byste se ujistit, že jste správně identifikovali všechny sukulenty, které plánujete konzumovat. Přinášíme vám seznam sukulentů, které jsou zcela bezpečné k jídlu.

Svěží a chutný pokrm

Opuncie. Tento ostnatý pichlavý kaktus roste po celém světě, původem je z Ameriky. Ovoce, které se v Mexiku nazývá „tunas“, se konzumuje syrové poté, co se odloupne jeho kúra a vnitřní část se nechá projít strojem na oddělování semínek. Ze sladké dřeně lze připravit džemy a želé.

Části z opuncie se konzumují syrové v salátech nebo se vaří jako zelenina po odstranění škodlivých trnů. Tyto části mohou být nakládány, vařeny, restovány, grilovány nebo se z nich dá připravit lahodná salsa.

Tyto sukulenty preferují dobře odvodněnou půdu a přežijí pouze na dešťové vodě. Při jejich výsadbě je potřeba používat rukavice a vybrat místo, které má dostatek místa pro zralou velikost této rostliny.

Ovoce, které zakoupíte i u nás

Barevné dračí ovoce pochází z kaktusu Hylocereus, který kvete v noci. Bílá jedlá dužina ovoce uzavřená v silné jahodově zbarvené slupce obsahuje drobná černá semínka. Příprava tohoto ovoce je poměrně snadná.

Sladkou dužinu lze konzumovat syrovou, nebo ji lze zpracovat do smoothies. Při pěstování dračího ovoce je potřeba dobré zavlažování dvakrát týdně.

A co známé aloe vera? To je známé pro své léčivé vlastnosti a kosmetické použití. Gelová vnitřní část listů se používá k ošetření ekzémů a suché pokožky, protože má zvláčňující a hydratační vlastnosti. Je také protizánětlivé a urychluje hojení ran.

Chcete-li jej použít jako domácí lék na mírné popáleniny, musíte pouze odlomit list a otřít ho o postiženou oblast, čímž snížíte bolest a zabráníte jizvám. Můžete jej také rozdrtit a pastu aplikovat na místo několikrát denně, dokud se pokožka plně nezhojí.

Masitá část listu je také jedlá. Kúra by měla být odstraněna nožem a vnitřní část opláchnuta ve vodě před tím, než ji přidáte do salátů. Rozhodně pak také stojí za vyzkoušení smoothie ze samotného aloe.

Zdroj: Love To Know
Autor: Pavel Světlý

Přidat na Seznam.cz