Postní topinky Magdaleny Dobromily Rettigové v moderním hávu: Dietnější a levnější
Recepty

Postní topinky Magdaleny Dobromily Rettigové v moderním hávu: Dietnější a levnější

Dílo a odkaz Magdaleny Dobromily Rettigové zůstávají dodnes v mnoha směrech nepřekonané. Z její Domácí kuchařky, která se zrodila před téměř 200 lety, pochází i dnešní recept – postní topinky. Magdalena Dobromila Rettigová se narodila v roce […]

Steak plačícího tygra: Zkuste tradiční thajský pokrm s netradičním jménem
Recepty

Steak plačícího tygra: Zkuste tradiční thajský pokrm s netradičním jménem

Šťavnatý marinovaný steak spolu s pikantní thajskou omáčkou Nam Jim Jaew tvoří pokrm se zvláštním názvem „steak plačícího tygra“. Zjistěte, odkud se toto jméno vzalo, a připravte si pokrm doma. Steak plačícího tygra obsahuje marinovaný […]

Garum: Rybí omáčka, kterou milovali v antickém Římě. Překonáte silný zápach a připravíte si ji také?
Recepty

Garum: Rybí omáčka, kterou milovali v antickém Římě. Překonáte silný zápach a připravíte si ji také?

Podobně jako dnes kečup nebo majonéza bylo ve starověkém Římě všudypřítomné fermentované rybí dochucovadlo garum. Přestože jeho výrobu provází silný zápach, zachovalo si oblibu do současnosti. Garum zmiňuje i Plinius starší. Popsal jej jako „vybraný […]

Upečte si židovský pletený chléb chala: Počet pramenů odhaloval bohatství rodiny nevěsty
Recepty

Upečte si židovský pletený chléb chala: Počet pramenů odhaloval bohatství rodiny nevěsty

Kynutý pletený chléb chala má své kořeny v židovském náboženství, obvykle se objevuje na šabatovém stole a podává se o hlavních židovských svátcích (s výjimkou svátku Pesach). Jeho sladkou chuť ale oceníte i ve všední […]

Tabasco: Pouhé tři ingredience daly vzniknout legendě mezi omáčkami
Koření a dochucovadla

Tabasco: Pouhé tři ingredience daly vzniknout legendě mezi omáčkami

Na trhu je mnoho pálivých omáček, ale málokterá je známější než tabasco. Díky své jedinečné pikantní chuti se v průběhu let dostala mezi nejoblíbenější omáčky na světě. S tím její vynálezce rozhodně nepočítal.   Základní surovinou […]

Chleb_z_podmasli
Zdraví

Podmáslí má zdravotní benefity. Upečte z něj jednoduchý chléb

Podmáslí patří mezi fermentované mléčné výrobky a do většiny současných podmáslí jsou přidávány prospěšné bakterie. Jaké jsou benefity a rizika konzumace podmáslí? A už jste vyzkoušeli chléb z podmáslí? V následujícím článku vám představíme benefity, […]

Lepenice: Další příklad kreativity našich předků je skvělou přílohou k masu
Recepty

Lepenice: Další příklad kreativity našich předků je skvělou přílohou k masu

Lepenice je důkazem toho, že i z nejobyčejnějších surovin lze vytvořit chutný pokrm, který potěší chuťové pohárky. Z pár ingrediencí připravíte skvělou přílohu k masu. Naši předci měli k dispozici mnohem menší výběr ingrediencí, než máme teď my. […]

Havajské toasty z doby německého hospodářského zázraku jsou jednoduché, ale chutné
Recepty

Havajské toasty z doby německého hospodářského zázraku jsou jednoduché, ale chutné

Havajský toast, který spojuje sladkou a slanou chuť, není z Havaje, jak by mohl název naznačovat, ale má původ v Německu. A co je nejlepší, jeho příprava je velmi snadná. Historie havajských toastů sahá až […]