Domácí loupáky podle Laďky Něrgešové. Povedou se prý úplně každému

Zdroj: Profimedia

Moderátorka Laďka Něrgešová označuje loupáky za snídani mládí. Jde o její oblíbené jídlo, které se naučila připravovat i doma. A podle jejích slov je recept naprosto jednoduchý a zvládne ho každý. Vyzkoušejte ho i vy.

„Kamarádka se mě kdysi ptala, jak je možné, že mi ty kynuté věci vždycky tak dobře vyjdou. No, nevyjdou, ne pokaždé. Ale já vždycky říkám, že když nejde o život, tak jde o ho*no,“ směje se moderátorka ve svém videu na YouTube.

Domácí loupáky zvládne každý

Chcete si připravit nadýchané domácí loupáky, které vaši rodinu svou vůní vytáhnou z postele rovnou ke stolu? Na snídani jsou jednoduše vynikající. A jejich příprava je opravdu jednoduchá.

Budete potřebovat 500 gramů hladké mouky, 230 mililitrů mléka, 100 gramů másla, 70 gramů cukru, 25 gramů droždí, 1 vejce, sůl a mák. Podle Něrgešové není možné, aby se vám recept nepodařil proměnit v dokonalost.

Základem je kvásek

Nejprve si zadělejte kvásek. Droždí rozdrobte do mléka, přidejte cukr a nechte směs odpočinout. Po 15 minutách by měl být vzešlý kvásek. Potom ho smícháte se zbytkem surovin. V míse necháte těsto kynout asi hodinu.

Následně z něj vyválejte 4 větší kuličky, které rozválejte a rozdělte každou na 4 části. Z nich potom smotejte tvar loupáku. Připravené rohlíčky dejte na plech vyložený pečicím papírem.

Potřete je vajíčkem a posypte mákem a nechte ještě 15 minut kynout. Potom je pečte 20 minut na 170 °C a máte hotovo. Ideální jsou s teplým kakaem, dát si je ale můžete i ke kávě. Chutnají skvěle samotné i s máslem.

Vyhněte se těmto chybám

Při přípravě loupáků lidé někdy chybují. Pokud si ale dáte dobrý pozor na následující věci, rohlíčky se vám vždy povedou. Nikdy nezapomeňte loupáky po vyložení na plech nechat dokynout. Získají tím tvar i objem, v opačném případě by nevypadaly dobře.

Při pečení je pravidelně kontrolujte. Každá trouba peče trochu jinak. Dvacet minut může být někdy moc a možná bude třeba je vyndat o něco dříve. Loupáky, které nestíháte sníst, můžete později zamrazit, vynikající budou i po několika týdnech.

Zdroj: YouTube, Kuchařka pro dceru

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz