Smažená cuketa: Křupavá pochoutka plná vitamínů

Zdroj: Shutterstock

Cuketa se dá připravit na mnoho způsobů. Dá se jíst syrová, péct, vařit, ale i smažit. Připravte si z ní dokonalou křupavou pochoutku, kterou si můžete dát jako svačinu k televizi nebo ji klidně konzumovat jako hlavní chod.

Na první pocit se může zdát, že je smažená cuketa jen jídlem plným oleje. Můžete ji ale také udělat v horkovzdušné fritéze, kde ho použijete jen minimum. Pokrm tak bude plný vitamínů a můžete si ho dát bez výčitek.

Proč si dát smaženou cuketu?

Pokud máte rádi křupavé pochutiny, které můžete jíst jen tak u filmu nebo si je dát na oběd, můžete si samozřejmě připravit celou řadu obalovaných jídel. Pokud ale v trojobalu obalíte cuketu, pochutnáte si zdravě.

Tato zelenina je obzvláště ceněna pro svůj obsah vápníku, hořčíku, železa a vitamínů A a B. Je velmi lehce stravitelná a má jen minimum kalorií, uvádí Healthline. Jedná se o ideální způsob, jak do jídelníčku chutným způsobem zařadit pro tělo přínosnou potravinu.

Smažená cuketa

Na přípravu pokrmu budete potřebovat 3 střední cukety, sůl, hrnek hladké mouky, 1 vejce, čtvrt hrnku mléka, strouhanku, nastrouhaný sýr (ideálně parmezán), mletý pepř, olej, nasekanou petržel a citron.

V mléce rozšlehejte vajíčko a strouhanku smíchejte se sýrem. Potom obalujte cuketu v tomto trojobalu. Můžete ji nakrájet na kolečka, velmi často se ale také připravuje ve tvaru hranolků.

Smažte ji buď v oleji, nebo jen mírně potřenou olejem ve fritéze. Na talíři pak stačí pokrm jenom osolit, opepřit, posypat nasekanou petrželkou a zakápnout citronovou šťávou. Cuketa se podává nejčastěji s jogurtovým dipem.

Zdroj: Wholesome Yum, The Balkan Foodie, The Pioneer Woman, Healthline

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz