Povzbuďte své smysly vybranými potravinami. Díky nim si užijete na Valentýna večer plný vášně
Zajímavosti

Povzbuďte své smysly vybranými potravinami. Díky nim si užijete na Valentýna večer plný vášně

I když zrovna netrpíte nedostatkem intimity, možná na sobě tu a tam pociťujete nedostatek chtíče. Zatímco někdo má milostného apetitu na rozdávání, jiný řeší, že by to mohlo být lepší. Nemusí být hned někde chyba. […]

Bunny Chow: Africké jídlo ve vydlabaném bochníku jako nástroj proti rasové diskriminaci
Světové pokrmy

Bunny Chow: Africké jídlo ve vydlabaném bochníku jako nástroj proti rasové diskriminaci

Bunny Chow je pokrm původem z Durbanu – třetího největšího města v Jižní Africe. Svým názvem, který v překladu znamená králičí jídlo (někde se překládá jako „králičí čau“), mnohé na první dobrou odradí. Pokud jde […]

Co jíst, aby organismus lépe odolával virové nákaze, a jakou stravu zvolit během karantény
Zajímavosti

Co jíst, aby organismus lépe odolával virové nákaze, a jakou stravu zvolit během karantény

Nemoc covid-19 zaměstnává vědce z celého světa a samozřejmě je v centru pozornosti i vliv jídla na odolnost organismu. Nepříznivá situace vede k otázce, zda můžeme ovlivnit svým chováním a stravovacími návyky náš imunitní systém. […]

Co jsou lidé schopni jíst a pít? V období půstu bobří ocas, na posilnění kohoutí pivo a další podivnosti
Zajímavosti

Co jsou lidé schopni jíst a pít? V období půstu bobří ocas, na posilnění kohoutí pivo a další podivnosti

Jídlo je důležitou součástí života, ale někdy je opravdu podivné, co jsou schopni lidé vymyslet a spořádat. Pokrm sešívaný ze dvou zvířat? Vorvaní vývržky? Obsah močového měchýře jeseterů? Některé z nich požíváme, aniž bychom si […]

Bobotie: Africké národní jídlo s kořeny v 17. století. Tento „jihoafrický kastrol“ si můžete připravit i doma
Světové pokrmy

Bobotie: Africké národní jídlo s kořeny v 17. století. Tento „jihoafrický kastrol“ si můžete připravit i doma

V jižní Africe je považováno za národní jídlo. V každé rodině se připravuje trochu jinak, recepty se dědí z generace na generaci a každému chutná, když si ho uvaří „po svém“. Ačkoli existuje několik variací […]

Morče: Levné maso v BIO kvalitě. Snadno udržitelná gurmánská lahůdka míří z Peru do světa
Světové pokrmy

Morče: Levné maso v BIO kvalitě. Snadno udržitelná gurmánská lahůdka míří z Peru do světa

Andské národy v historii měly morčata za posvátná a jejich maso považovaly za lék. Už před 7 tisíci lety bylo toto zvíře nabízeno jako oběť bohům. V současnosti je morče na talíři aktuálním tématem a […]