Tatarák může být nebezpečný. Rizika lze ale eliminovat
Maso

Tatarák může být nebezpečný. Rizika lze ale eliminovat

Tatarský biftek neboli tatarák se v ČR řadí mezi oblíbená jídla v domácnostech, hospodách i restauracích. Rizika spojená s konzumací lze navíc eliminovat. Původ tatarského bifteku Tatarský biftek nemá nic společného s Tatary, tedy s příslušníky turkického národa, kteří […]

Hovězí po burgundsku patří mezi nejlepší pokrmy francouzské kuchyně
Světové pokrmy

Hovězí po burgundsku patří mezi nejlepší pokrmy francouzské kuchyně

Hovězí po burgundsku pochází z Francie, ale miluje ho i spousta Čechů. Pokud jste jej ale doposud neměli, pojďte se seznámit. Původ hovězího po burgundsku Boeuf Bourguignon neboli hovězí po burgundsku patří mezi celosvětově nejznámější pokrmy […]

Výborné palačinky mohou být originální i zdravé
Pochutiny

Výborné palačinky mohou být originální i zdravé

Palačinky jsou výtečnou pochoutkou, která je oblíbená i u nás. Některé moderní varianty přitom dokazují, že výborná chuť a zdraví se nevylučují. Původ a rozšíření palačinek Tato dobrota se připravuje v mnoha zemích světa, přičemž se […]

Pravé buchtičky se šodó většina Čechů nikdy neochutnala
Pochutiny

Pravé buchtičky se šodó většina Čechů nikdy neochutnala

Buchtičky se šodó má mnoho Čechů spojené se školní jídelnou. Jenže ve skutečnosti se o tento pokrm vůbec nejednalo! Buchtičky s krémem jako typický český pokrm? Buchtičky s krémem Češi v mnoha případech považují za národní jídlo. […]

Originální nakládaný hermelín. Může být i sladký
Mléčné výrobky

Originální nakládaný hermelín. Může být i sladký

Nakládaný hermelín je oblíbenou pochoutka mnoha Čechů. Ačkoli existuje jedna „základní“ varianta, můžete si jej připravit na mnoho různých způsobů. Původ je nutné hledat ve Francii Hermelín je českou verzí francouzského camembertu, tedy smetanového sýra, […]

Bûche de Noël: lahodné vánoční poleno, které si oblíbí celá rodina
Cukroví

Bûche de Noël: lahodné vánoční poleno, které si oblíbí celá rodina

Pokud letos chcete ozvláštnit vánoční tabuli, kromě vanilkových rohlíčků si připravte také Bûche de Noël. Pochutnáte si a navážete na tradici, která sahá daleko do evropské minulosti. Tradice vánočního polena V mnoha evropských zemích se na […]

Vieux Boulogne drží jeden primát. Zřejmě jde o nejvíce zapáchající sýr na světě
Mléčné výrobky

Vieux Boulogne drží jeden primát. Zřejmě jde o nejvíce zapáchající sýr na světě

Vieux Boulogne je polotvrdý sýr z kravského mléka, o kterém asi většina Čechů nikdy neslyšela. Přesto drží jeden primát – dle všeho se jedná o nejsmradivější sýr světa!  Původ Vieux Boulogne Vieux Boulogne je nepasterizovaný […]

Lanýže rostou i v ČR, sbírat se však nesmějí. Za tyto houby se přitom platí i 100 000 Kč za kilogram
Bylinky a rostlinky

Lanýže rostou i v ČR, sbírat se však nesmějí. Za tyto houby se přitom platí i 100 000 Kč za kilogram

Lanýže patří mezi přední pochoutky světové kuchyně. Ačkoli tato zvláštní a velmi drahá houba, která má bramborovitý tvar, roste i u nás, za její sbírání můžete dostat mastnou pokutu. Původ a výskyt lanýžů Lanýže se […]

Roquefort: kvalitní plísňový sýr, který je u nás často zaměňován za Nivu
Mléčné výrobky

Roquefort: kvalitní plísňový sýr, který je u nás často zaměňován za Nivu

Roquefort je polotvrdý plísňový sýr z Francie, který je vyráběn z ovčího mléka a disponuje specifickou chutí.  V menším množství navíc může být zdravý, ačkoli při jeho konzumaci existují i určitá rizika. Původ sýry roquefort […]

boeuf bourguignon
Světové kuchyně

Francouzská kuchyně: seznamte se s její historií i největšími specialitami

Francouzskou kuchyni znají lidé takřka po celém světě. Jak by také ne – je kvalitní, velmi rozmanitá a zároveň poměrně zdravá. Tradice místní gastronomie navíc sahá daleko do minulosti. Stručná historie francouzské kuchyně Současná francouzská […]