Roquefort: kvalitní plísňový sýr, který je u nás často zaměňován za Nivu

Roquefort je polotvrdý plísňový sýr z Francie, který je vyráběn z ovčího mléka a disponuje specifickou chutí.  V menším množství navíc může být zdravý, ačkoli při jeho konzumaci existují i určitá rizika.

Původ sýry roquefort

Roquefort (rokfór) patří mezi sýry, které mají původ ve Francii, ale v současné době jsou oblíbené daleko za hranicemi této západoevropské země. První zmínky o sýru jsou známy z díla Historia naturalis, které napsal římský válečník a filosof Plinius Starší v roce 79 po Kr. Roquefort tak patří mezi nejstarší sýry, jež jsou ve Francii vyráběny nepřetržitě. Populární totiž byl i v dalších staletích a dokonce se říká, že se jednalo o oblíbenou pochutinu některých králů (např. Karla VI.).

Kde roquefort ochutnat?

Roquefort si dnes můžete bez problémů pořídit v běžné obchodní síti. Sýr ovšem musí nést označení Appellation d’Origine Contrôlée (AOC), což je chráněná značka původu zemědělských výrobků, jež byly vyrobeny ve Švýcarsku a Francii. Ze zákona se totiž roquefort musí vyrábět z ovčího mléka a zrát v prostředí jeskyň pohoří Combalou, což mu dodává specifickou chuť.

Využití roquefortu v kuchyni

Roquefort je sýrem, který se asi nejčastěji konzumuje nakrájený, a to třeba s ovocem a kvalitním vínem, přičemž bývají doporučována vína červená. Uplatnění nachází také v teplé kuchyni, protože jej lze přidat do smetanových omáček nebo zapečených jídel, ale vyzkoušet ho můžete i na pizzu. Použít ho navíc lze i jako ingredienci do slaného koláče, který se nazývá quiche.

Roquefort a zdraví

Plísňové sýry obsahují obecně některé zdraví prospěšné látky. V roquefortu se vyskytuje mnoho bílkovin, ale také vitamíny a minerály. Proto může být součástí zdravého jídelníčku, i když v menším množství (obsahuje také 52 % tuku a hodně soli) Existují ale i určitá rizika, protože podobné sýry mohou na zdraví působit negativně. Někdy např. obsahují kyselinu cyklopiazonovou, což je mykotoxin, který může ohrožovat játra či imunitní systém. Při nákupu se tedy soustřeďte na to, aby roquefort vypadal čerstvě.

Zajímavosti o roquefortu

  • Název roquefort souvisí s místem, kde tyto sýry vznikají. Výše zmíněné jeskyně se totiž nacházejí u vesnice Roquefort-sur-Soulzon.
  • Ovzduší vápencových jeskyní přenáší výtrusy plísně Penicillium roqueforti, jejíž podhoubí vyvolává kvašení. Získává se přitom za pomoci chleba.
  • Ve Francii je roquefort používán také jako základní ingredience do dortů tartelettes au roquefort.
  • V České republice existuje známá napodobenina roquefortu, a to Niva. Rozdíl mezi sýry je však výrazný, Niva je poměrně tvrdý sýr s r, oproti tomu Roquefort je krémový a roztíratelný jako máslo. Největší rozdíl je v tom, že Niva se vyrábí z kravského mléka a Roquefort z mléka ovčího.
  • Mezi další známé plísňové sýry roquefortského typu patří Gorgonzola či Stilton.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*