Začněte den teplou snídaní! Dodá vám více energie a ulehčí trávení

Zdroj: Shutterstock

Patříte mezi ty, co se ráno odbydou suchým rohlíkem a studenou vodou? Snídaně dělá den, a co teprve, když je podávána za tepla. Naučte se snídat tak, abyste do nového dne vyšli plni energie a dobré nálady.

Se snídaní se lépe hubne

Připadá vám snídaně jako zbytečnost, nebo se snažíte zhubnout a v rámci omezení příjmu kalorií jste zrušili snídaně? Pak budete možná překvapeni výsledky studie Mayo Clinic z roku 2018. Ta totiž zjistila, že pravidelná snídaně je spojena s menším přibýváním na váze a břišním tukem.

Obvod pasu dospělých, kteří vynechávali snídani, byl větší než u lidí, kteří snídali čtyři až sedm dní v týdnu. Lidé, kteří snídali pětkrát až sedmkrát týdně, vykazovali nejmenší přírůstek hmotnosti, zatímco výskyt obezity byl vyšší u těch, co snídani zcela vynechávali.

Snižuje riziko cukrovky a dodá energii

Potřebujete další motivaci, proč začít snídat? Časná snídaně vám může pomoci vyhnout se kolísání hladiny glukózy v krvi, které může přispět ke vzniku cukrovky. Studie zveřejněná v Journal of Nutrition ukázala, že lidé mladší 65 let, kteří vynechali snídani i několikrát týdně, měli o 28 % vyšší pravděpodobnost onemocnění cukrovkou než ti, kteří ji jedli pravidelně.

Snídaně vám také dodá ráno tolik potřebnou energii. Podle studie zveřejněné v časopise American Journal of Clinical Nutrition byli lidé, kteří snídali, ráno fyzicky aktivnější než ti, kteří nesnídali. Důvodem může být to, že ranní jídlo jim pomáhalo začít den s větším množstvím energie.

Snídejte co nejdříve

Aby vaše tělo dostalo ze snídaně maximum, je důležité dodržovat pár pravidel. V ideálním případě byste měli snídat do 30 minut po probuzení, protože pokud do té doby tělo nedostane potravu, začne zpomalovat metabolismus a přestane spalovat kalorie.

Nejenže je vaše tělo po probuzení ve stavu hladovění, ale je také dehydratované. Proto se doporučuje, abyste krátce po probuzení vypili také sklenici vody.

Teplá snídaně nastartuje váš organismus

Nyní se dostáváme k samotnému výběru toho, co si dát ke snídani. Ačkoliv je studená snídaně lepší než žádná, výhody teplého ranního pokrmu převažují.

Zpracování studených a syrových potravin stojí trávicí systém spoustu energie. Proto mu můžete ušetřit práci tím, že si místo toho dáte vařenou či aspoň teplou snídani. Díky tomu získá trávicí trakt více energie pro další úkoly.

Patří sem například náš imunitní systém – jeho velká část se nachází ve střevech. Tím, že si dáte teplou snídani a ulevíte trávení, mají střeva více času na váš imunitní systém. Teplou snídaní nastartujete také svou slezinu, čímž snížíte chuť na jídlo v pozdějším průběhu dne.

Dalším důvodem pro konzumaci teplé snídaně je, že se jídlo lépe žvýká a tráví. Zejména při prvním jídle dne tak můžete podpořit své tělo a mít více energie na důležitější věci!

Zdroj: MedicineNet, Get to next, Verival, Eat This, Naima Covassin, Frequency of Breakfast Consumption, Obesity and Weight Gain, 2018, James A Betts, The causal role of breakfast in energy balance and health: a randomized controlled trial in obese adults, 2016, Sabrina Schlesinger, Breakfast Skipping Is Associated with Increased Risk of Type 2 Diabetes among Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies, 2018

Autor: Dominika Jandorová       

Přidat na Seznam.cz