Vyzkoušejte o víkendu červené maso podle Hanky Zagorové s hodně netradiční přílohou

Zagorova
Zdroj: Shutterstock

Po hercích a zpěvácích nám kromě jejich práce zůstávají často také kuchařské recepty, protože moderní doba přeje celebritám v kuchyni. Dnes se v kuchyni předvádí úplně každý.

Vzpomínka na zpěvačku v kuchyni

V pořadu Jak na to, který uváděla herečka a známá gurmánka Jiřina Bohdalová, své vaření předvedla i nedávno zesnulá zpěvačka Hana Zagorová.

Zagorová přiznala, že není v kuchyni moc šikovná a na vaření si volí jídla, u kterých člověk nemusí dlouho otročit v kuchyni.

Pro diváky pořadu si připravila recept, který doma připravovala její maminka. Jídlo nazvala „červené maso“ a podávala ho s „houbovým gulášem“.

K přípravě potřebujete

Na Hančin recept na červené maso potřebujete následující suroviny: 8 až 10 plátků vepřového masa (nejlépe kotlety bez kostí), vegetu nebo sůl, trochu oleje na osmažení, hladkou mouku, sladkou papriku a máslo.

Vyzkoušejte o víkendu červené maso podle Hanky Zagorové s hodně netradiční přílohou
syrové vepřové maso, zdroj: Shutterstock

Pro přípravu houbového guláše si pak připravte máslo, cibuli, vaničku žampionů, kmín, sůl, polévkové koření, 1 až 2 zakysané smetany, bílý pepř, citronovou šťávu, mouku na zahuštění, petrželku a předem uvařené brambory ochucené kmínem.

Příprava masa

Plátky masa se naklepou a po okrajích naříznou, aby se nekroutily. Maso se po obou stranách lehce osolí podle chuti. V misce se smíchá hladká mouka a paprika. Množství musí být dostatečné, aby se všechny plátky pohodlně obalily. K přípravě se použije hlubší pánev, kterou lze dát do trouby.

V pánvi se rozehřeje olej a maso obalené ve směsi mouky a papriky se osmaží po obou stranách. Všechny plátky se do pánve naskládají a dají asi na hodinu a půl do trouby. Po této době se maso trochu podlije a vrátí znovu do trouby, kde zůstane až do servírování.

Příprava houbového guláše

Žampiony se očistí a rozkrájí na úhledné tenké plátky. Na hluboké pánvi nebo v kastrolu se rozpálí máslo s kapkou oleje, aby se nepřepalovalo. Přidá se jemně nakrájená cibule, která se nechá orestovat. Neměla by být hnědá. K cibuli se přidají žampiony, které se orestují a podusí.

Zagorová přidávala pár lžiček citronové šťávy, aby houby nezešedly a špetku bílého pepře, který zdůrazní vůni žampionů. Houby se osolí nebo okoření oblíbeným typem sypkého koření, jako je vegeta. Přidá se kmín a trocha vody a houby se dusí do měkka.

Do ochucených hub se pak přidá zakysaná smetana. Pro větší porci se hodí i dvě balení. Do druhého balení se rozmíchá pár lžiček mouky na zahuštění. Když se vše promíchá a sjednotí se konzistence, přidají se uvařené brambory a nadrobno pokrájená petrželka.

Na každý plátek masa se před servírováním dá lžička másla. Podle chuti se maso může polít trochou šťávy, která vznikla v pánvi.

Jak uvádí iReceptář, maso lze také podávat pouze s vařenými bramborami.

Zdroj: YouTube.com, Regionální rozhlas, iReceptář

Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz