Vyrobte si doma zmrzlinu jen ze tří surovin. Je výborná a má nespočet variací

Zdroj: Shutterstock.com

Vanilková zmrzlina potěší vaše chuťové buňky nejen v letních měsících. Zkuste si vyrobit doma vlastní pouze ze tří ingrediencí! A ochutit si ji můžete dle vlastní libosti.

Asi nejoblíbenější příchutí na světě je vanilková zmrzlina. Hodí se do zmrzlinových pohárů, nápojů nebo i k palačinkám.

Zkuste si ji vyrobit doma, příprava vám zabere jen několik minut a hlavně k ní nebudete potřebovat žádný zmrzlinovač.

K výrobě stačí tři suroviny

K výrobě budete potřebovat pouze tři suroviny, a to dva a půl hrnku studené tučné smetany ke šlehání, jednu plechovku slazeného kondenzovaného mléka a jednu lžičku čistého vanilkového extraktu.

Z těchto ingrediencí vznikne asi čtvrt litru výborné zmrzliny, což je přibližně 16 kopečků. Zároveň si můžete připravit jakýkoli posyp, jako jsou drcené sušenky, čokoládové lupínky nebo jiné přísady, odvážnější můžou přidat třeba chilli. Tím bude zmrzlina podle vašich představ a může být pokaždé jiná.

Bez šlehače se neobejdete

V míse pomocí elektrického mixéru s nástavcem ušlehejte smetanu do středně husté pěny. Při stále zapnutém přístroji přidávejte pomalým, rovnoměrným proudem slazené kondenzované mléko a šlehejte, dokud se vše nespojí. Poté přidejte vanilkový extrakt a opět šlehejte do úplného spojení ingrediencí.

Pokud jste se rozhodli přidat do zmrzliny nějakou směs, vmíchejte ji jemně do hmoty pomocí silikonové stěrky. Dávejte si pozor, abyste hmotu příliš nepřemíchali a nerozpustili.

Nejlepším postupem je vložit stěrku do středu mísy a jemně s ní pohybovat směrem odspodu nahoru ve tvaru písmene ,,J“. Po chvíli otočte mísu asi o 90 stupňů a postup překlápění opakujte, dokud se směs rovnoměrně nepromísí.

Už stačí jen zmrazit

Následně směs nalijte do formy na biskupský chlebíček či jiné nádoby. Přikryjte ji potravinářskou fólií a zmrazte, dokud zmrzlina nepůjde nabírat – nejméně tři hodiny, ideálně přes noc.

Pokud chcete zabránit tvorbě ledových krystalků, přitlačte potravinářskou fólii dolů tak, aby se dotýkala horní části zmrzliny.

Pro dosažení nejlepších výsledků vyjměte zmrzlinu z mrazáku několik minut předtím, než ji budete chtít nabírat a podávat. Můžete dozdobit kousky čerstvého ovoce, čokoládovou polevou nebo čímkoli, co uznáte za vhodné.

A jak dlouho vám domácí vanilková zmrzlina vydrží? Při skladování ve vzduchotěsné nádobě v mrazáku vydrží i několik týdnů, než dojde ke krystalizaci. Avšak chutná tak skvěle, že možná nepřežije ani do druhého dne.

Zdroj: purewow.com, inthekitchenwithmatt.com, fresh.iprima.cz

Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz
  • 79
  •  
  •  
  • 10
  •  
  •  
  •  
  •