Zmrzlina by měla být kvalitní. Rozpoznat ji lze podle několik znaků

Assorted ice cream
Zmrzlina (zdroj: Samphotostock.cz)

Zmrzlina patří mezi nejoblíbenější letní pochoutky. Je totiž vynikající a osvěžující. Při nákupu byste si ovšem měli dát pozor na to, aby byla opravdu kvalitní.

Krátký pohled do historie zmrzliny

Dobrota vzdáleně podobná zmrzlině existovala už v antickém Řecku a starém Egyptě. Jednalo se o sníh a led ochucený medem či ovocnou šťávou. V dnešním slova smyslu však vznikla zmrzlina až ve středověku a říká se, že může pocházet od Mongolů nebo Číňanů. Na evropském kontinentu se v každém případě stal tento mražený mléčný výrobek oblíbeným v první polovině 18. století.

Jednotlivé druhy zmrzliny

Zmrzlinu dnes můžete ochutnat prakticky na každém kroku. Dát si přitom můžete mnoho druhů, čímž nemáme na mysli pouze různé příchutě, ale existuje několik základních variant. Mezi nejznámější patří mléčná (obsahuje minimálně 2,5 % mléčného tuku), smetanová (minimálně 8 % mléčného tuku), vodová (bez tuku) či ovocná zmrzlina (obsahuje minimálně 15 % ovocné složky), ale také sorbet (minimálně 25 % ovocné složky).

Jak poznat kvalitní zmrzlinu?

Ačkoli se od sebe zmrzliny u jednotlivých zmrzlinářů na první pohled příliš neliší, rozdíly v kvalitě mohou být výrazné. Kvalitní výrobek poznáte např. podle toho, že je pevný, navíc příliš rychle netaje a neměl by být jasně barevný. Poctivá zmrzlina totiž neobsahuje chemická barviva. Pokud tedy uvidíte méně výrazně barevný produkt, jde o jednu z indicií, že může být kvalitní.

Může být zdravá?

Někteří lidé se mohou po zmrzlině takříkajíc utlouct. Ačkoli kvalitní produkty mohou obsahovat i zdraví prospěšné látky, neměli byste ji konzumovat každodenně. Především smetanové varianty obsahují mnoho tuků, zatímco sorbety zase hodně sacharidů. Při konzumaci zmrzliny by se měli mít na pozoru alergici, protože některé obsažené ingredience mohou vyvolávat alergie.

Zajímavosti o zmrzlině

  • Obecně je za vysoce kvalitní považována italská zmrzlina, která se vyrábí ze smetany a čerstvého ovoce. Z hlediska zdraví sice není ideální, ale neobsahuje umělé složky.
  • Při nákupu si dejte pozor na označení. Tak např. jahodová zmrzlina disponuje chutí z jahod, zatímco zmrzlina s jahodovou příchutí obsahuje jen jahodové aroma.
  • V současné době si není problém vyrobit výtečnou domácí zmrzlinu. Všechny potřebné ingredience i potřeby totiž bez problémů seženete.
  • Zmrzlina by měla být skladována při teplotě minimálně -18 °C. Opak můžete např. poznat podle toho, že má zdeformovaný tvar.
  • Pokud si koupíte zmrzlinu v obchodě, domů si ji doneste v chladicí tašce. Rozmrzne-li totiž a následně opět zmrzne, může se to negativně projevit na chuti.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*