5 nejdražších jídel světa. Tyhle speciality jen tak někdo neochutná

The Frrrozen Haute Chocolate

Pokud při nákupu jídla koukáte především na cenovky, následující řádky snad ani nečtěte. Existují totiž pokrmy, které jsou mimo jakékoli možnosti běžných smrtelníků.

5. Melouny Yubari – přes 500 tis. Kč

Tyto melouny jsou pěstovány na japonském ostrově Hokkaidó. Říká se o nich, že jsou nejsladší a nejšťavnatější na světě. Melouny dozrávají začátkem května a právě první ovoce je nejvíce ceněné. Dokonce se prodává v aukci, což zvyšuje jeho cenu do astronomických výšek. V roce 2017 bylo např. vydraženo pár melounů za 28 000 dolarů! Doplňme, že ekonomika ostrova Hokkaidó je díky melounům Yubari velmi stabilní, neboť poskytují 97 % zisku z ekonomického sektoru.

4. Zmrzlina The Frrrozen Haute Chocolate – 600 tis. Kč

Chcete si dát jeden z nejdražších dezertů na světě? Pak se musíte zastavit v newyorské restauraci Serendipity 3. Zde najdete na jídelním lístku zmrzlinu The Frozzen Haute Chocolate, což znamená „Zmrzlá nóbl čokoláda“. A proč že jsou za ní lidé v přepočtu utratit kolem 600 tisíc korun? Dezert je vyroben z 28 různých druhů čokolády (včetně vzácných druhů), dále je posypán pěti gramy jedlého 24karatového zlatého prášku a ozdoben je francouzským lanýžem Madeline au Truffe.

3. Íránský kaviár Almas – 750 tis. Kč

Jak známo, kaviár byl v minulosti výsadou boháčů. Ačkoli už je dnes dostupný i pro ostatní, stále existují druhy, které jsou tak trošku mimo možnosti běžných smrtelníků. Vůbec nejdražší je přitom íránský kaviár Almas, neboť za jeden kilogram zaplatíte zhruba tři čtvrte milionu korun. Vyrábí se totiž pouze ze 100 let starých jeseterů beluga. Koupit si jej můžete u londýnského luxusního prodejce Caviar House & Prunier a, světě div se, prodává se ve zlaté plechovce.

2. Pudink Lindeth Howe – 815 tis. Kč

Jistě, existují jednorázové dezerty, jejichž cena se vyšplhala do neskutečných výšin. Např. speciální dort vytvořený britskou designérkou Debbie Wingham údajně stál 1,7 miliardy korun! V Guinessově knize rekordů je ovšem za nejdražší dezert na světě uveden pudink z britského hotelu Lindeth Howe Country House. Ten stojí zhruba 815 tisíc Kč a tvoří jej čtyři druhy kvalitní belgické čokolády, drahý kaviár, jedlé zlaté listy, ale také dvoukarátový diamant. Navíc k pudinku dostanete láhev Chateau d’Yquem.

1. Bílý lanýž z Alby – 3,8 mil. Kč

Lanýže patří k nejvíce ceněným pokrmům vůbec. Nejdražší jsou ovšem bílé lanýže z Alby, neboť za tyto italské houby zaplatíte v přepočtu zhruba 100 000 Kč za kilogram. Právě bíle lanýže jsou totiž nejvzácnější, takže gurmáni si jsou ochotní připlatit. Jenže houba nalezená v roce 2007 byla ještě výjimečnější. Vážila totiž úchvatných 1,5 kg. Tento kousek se nakonec prodal v aukci a jeho nový vlastník za něj zaplatil 3,8 milionu Kč! Inu, poněkud drahá svačinka…

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*