Vyměňte letos kapra za pstruha. Přinášíme vám několik receptů na jeho štědrovečerní úpravu

Zdroj: Shutterstock

Na Štědrý den musí být kapr, nebo ne? Pokud chcete ke štědrovečerní večeři rybu, ale nejste zrovna fanoušek kaprů, vyzkoušejte pstruha. Přinášíme vám několik receptů jako inspiraci.

Pstruh a bramborový salát snadno a rychle

Recept, na který není potřeba mnoho surovin a nezabere příliš času, přináší web Pro ženy. Na čtyři porce si připravte 4 filety ze pstruha, 2 citrony, 2 lžičky soli, 2 lžíce másla, na salát potom 800 gramů brambor, 2 sklenice naložené zeleniny, 2 cibule, 2 lžíce octa, 2 lžíce francouzské hořčice, 2 lžičky moučkového cukru, 2 špetky soli, 1 lžičku drceného pepře a 2 lžíce oleje.

Brambory uvařte ve slupce, poté je oloupejte a nakrájejte na plátky o tloušťce zhruba 3 milimetry. Brambory promíchejte se scezenou zeleninou. Do hrnce si přelijte půl šálku z nálevu, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, hořčici, sůl, ocet, cukr, pepř, olej a vše krátce povařte. Teplým lákem přelijte brambory se zeleninou, promíchejte a nechte salát uležet do druhého dne v lednici.

V den, kdy budete pstruha podávat, filety osolte a přelijte citronovou šťávou. Na rozpálené pánvi orestujte pstruha na másle, z každé strany asi 1,5 minuty.

Pstruh plněný slaninou a špekem

Na čtyři porce budete potřebovat 4 čerstvé pstruhy, sůl, 50 gramů másla, 200 gramů anglické slaniny, 200 gramů špeku, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, nať petržele, 2 citrony, 1 červenou papriku, 1 zelenou papriku, 2 lžíce oleje.

Ryby opláchněte, osušte a pokapejte citronovou šťávou. Na hrubo nakrájejte cibuli, na kostičky slaninu, špek a papriky, na plátky česnek. Krátce opečte cibuli, následně přidejte slaninu, špek a papriky, po chvíli přidejte česnek a nechte několik minut prohřívat. Směsí naplňte pstruhy. Dno pekáče vyložte máslem a kolečky citronu, na ně položte pstruhy a při 180 °C je pečte zhruba 25 minut.

Vánoční pstruzi na mandlích

Postup na přípravu pstruha s mandlemi přináší web Aktuálně. Na čtyři porce jsou zapotřebí 4 pstruzi, sůl, mletý pepř, citronová šťáva, hladká mouka, mletá červená paprika, 160 gramů másla, 1 decilitr smetany na šlehání, 120 gramů opražených mandlí, olej.

Předem si oloupejte mandle a opražte je na oleji se solí. Vykuchané, omyté a osušené pstruhy osolte (i zevnitř), opepřete, pokapejte citronovou šťávou, poprašte hladkou moukou a červenou paprikou. Na másle osmahněte pstruhy z obou stran, každou stranu asi 5 minut. Pstruhy dejte bokem a do másla přimíchejte smetanu s mandlemi a chvíli povařte. Servírujte společně se pstruhy.

Zdroj: Pro ženy, Aktuálně

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz