Řízek naruby je nejlepší s cibulí a česnekem. Vyzkoušejte tuto netradiční pochoutku i vy

Zdroj: Shutterstock

Řízků existuje celá řada. Můžete si je připravit přírodní, obalované v trojobalu, holandské atd. Už jste ale slyšeli o řízku naruby? Možná vás na první dobrou napadne, co přesně to znamená, a říkáte si, že to nemůže chutnat dobře. To se ale mýlíte.

Ano, řízek naruby je maso, které obalíte nejprve ve strouhance a až poté ve vajíčku. Takto připravený se pak zapéká v troubě třeba s cibulí nebo česnekem. Vajíčko na něm totiž vytvoří křupavou kůrčičku a vy si pak na jídle pochutnáte úplně jinak, než jste zvyklí.

Někde se jim podle serveru Maková panenka říká také řízky zatloukané. Připravují se především hovězí a vepřové, kuřecí se dělají jen málokdy. Pokud jste ještě řízek naruby nezkoušeli, dejte mu šanci, uvidíte, že vás příjemně překvapí.

Řízky naruby

Na řízky naruby budete potřebovat 4 plátky vepřové krkovice, sůl, pepř, strouhanku, 2 vajíčka, olej, 2 cibule, 2 stroužky česneku a 250 mililitrů masového vývaru. Dále podle chuti na přílohu brambory, hranolky nebo krokety.

Vepřové plátky si naklepejte a z obou stran je osolte a opepřete. V místech, kde je na mase blána, je trochu nařízněte, aby se při pečení nekroutily, radí server Pro ženy.

Na pánvi si rozehřejte zhruba centimetr vysokou vrstvu oleje. Maso obalte ve strouhance, následně ve vajíčku a hned ho vložte do rozpáleného ohně. Opečte ho z obou stran. Osmažené řízky pak dejte stranou do pekáče.

Připravte si k nim na půlkolečka nakrájenou cibuli, kterou také lehce osmahněte na pánvi, a na plátky nakrájený česnek. Cibuli i česnek položte na maso a zakápněte olejem. Řízky pak podlijte vývarem.

Takto připravené maso dejte péct do trouby na 180 °C na 30 minut. Po vytažení bude maso uvnitř krásně měkké a šťavnaté, zvenku ale díky vajíčku křupavé. Cibule s česnekem pak doplní dokonale jeho chuť.

K takto zapečenému masu se hodí brambory, ty ale můžete také připravit s kořením na styl amerických brambor, nebo můžete zvolit hranolky či krokety. Další možností je i bramborové pyré nebo jemná kaše.

Zdroj: Maková panenka, Apetit online, Prima fresh, Pro ženy

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz