Vegani a vegetariáni jsou náchylnější k depresím, tvrdí nová studie

Zdroj: Shutterstock

Podle nové studie brazilských vědců zveřejněné v časopise Journal of Affective Disorders se u vegetariánů objevují depresivní epizody dvakrát častěji než u lidí, kteří jedí maso.

Průběh studie

Vědci se rozhodli prozkoumat možnou souvislost mezi bezmasou stravou a depresí u dospělých. Během šesti měsíců provedli průzkum u 14 216 účastníků ve věku 35 až 74 let.

Odpovědi byly vyhodnoceny pomocí nástroje Clinical Interview Schedule-Revised, který se používá k diagnostice běžných duševních poruch.

Výsledky, které je nutné brát s rezervou

Získané údaje ukázaly, že účastníci, kteří ze svého jídelníčku vyloučili maso, zažili dvojnásobný počet depresivních epizod než ti, kteří maso jedli.

Výzkumníci před tabulkovým zpracováním informací zohlednili proměnné, jako je kouření, příjem alkoholu, fyzická aktivita a příjem mikroživin.

Autoři došli k závěru: „Depresivní epizody se častěji vyskytují u osob, které nejedí maso, a to nezávisle na socioekonomických faktorech a faktorech životního stylu.“

Autoři sice spojili vyšší výskyt depresivních epizod s bezmasou stravou, ale přiznali nejednoznačnost studie a dodali, že „povaha této souvislosti je nadále nejasná a k objasnění příčinné souvislosti jsou zapotřebí longitudinální údaje“.

Další studie zkoumající vztah jídla a psychiky

Objevují se však také studie, které dochází k opačnému závěru. Studie z roku 2014 naznačila, že vegani zažívají méně stresu a úzkosti než konzumenti masa a mléčných výrobků.

Vyplývá z ní následující závěr: „Nezdá se, že by přísná rostlinná strava měla negativní vliv na náladu, ve skutečnosti může mít snížení příjmu živočišných potravin na náladu pozitivní vliv.“

Řada dalších studií naznačuje zřetelnou souvislost mezi náladou a jídlem. Ve výzkumu v roce 2017 se vědci zabývali stravou lidí s depresivními příznaky.

Zjistili, že u lidí s depresí, kteří dodržovali stravu s vysokým obsahem celozrnných obilovin, libových bílkovin, nízkotučných mléčných výrobků a rostlinných potravin, byla čtyřikrát větší pravděpodobnost vymizení příznaků než u těch, kteří jedli ultra zpracované potraviny.

Zdroj: Totally Vegan Buzz, New York Post, Maria I.Schmidt, Association between meatless diet and depressive episodes: A cross-sectional analysis of baseline data from the longitudinal study of adult health (ELSA-Brasil), 2022, Julie DiMatteo, Vegans report less stress and anxiety than omnivores, 2014, Michael Berk, A randomised controlled trial of dietary improvement for adults with major depression (the ‚SMILES‘ trial), 2017

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz