Udělejte si zdravý vegetariánský oběd s rajčaty, která pomáhají chránit před rakovinou i demencí

Zdroj: Shutterstock

Rajčata (Solanum lycopersicum) tvoří základ stravy po celém světě a jsou známá nejen pro své všestranné kulinářské využití, ale také pro četné zdraví prospěšné účinky. Připravte si je třeba na provensálský způsob.

Obsah rajčat tvoří z 95 % voda. Zbývajících 5 % představují především sacharidy a vláknina, ale také vitamíny a minerály – najdeme v nich vitamín C, draslík, kyselinu listovou a vitamín K. Tím ale jejich zdravotní přínos zdaleka nekončí.

Kardiovaskulární zdraví

Četné studie (např. Bo Song a kol.) spojují konzumaci rajčat se zlepšením kardiovaskulárního zdraví. Lykopen, silný antioxidant obsažený v rajčatech, podle výsledků studie z roku 2012 snižuje hladinu LDL (špatného) cholesterolu, a tím snižuje riziko srdečních onemocnění.

Prevence rakoviny

Pozorovací studie Edwarda Giovannucciho naznačuje souvislost mezi konzumací rajčat a nižším výskytem rakoviny prostaty, plic a žaludku. Předpokládá se, že lykopen a další rostlinné pigmenty (karotenoidy) chrání před vznikem rakoviny díky svým antioxidačním vlastnostem.

Regenerace po cvičení

V rajčatech obsažené elektrolyty, včetně draslíku, sodíku, hořčíku a fluoridu, pomáhají snižovat bolestivost svalů a únavu po cvičení. Svými protizánětlivými účinky přispívají také k regeneraci po tréninku.

Prevence demence

Studie zveřejněná v časopise Neurology naznačuje, že karotenoidy obsažené ve vařených rajčatech, jako jsou lutein a zeaxantin, mohou přispívat ke snížení rizika demence.

Zlepšují mužskou plodnost

Rajčata mají pozitivní vliv na pohyblivost spermií, což dokazuje studie z roku 2017, v níž spermie účastníků konzumujících rajčatovou šťávu vykazovaly lepší pohyblivost než spermie mužů v kontrolních skupinách.

Recept na provensálská rajčata

Recept na provensálská rajčata vychází z webu Food Network. Potřebovat na něj budete 6 zralých rajčat, 1 a ½ hrnku čerstvé strouhanky z bílého chleba, ¼ hrnku mleté šalvěje, ¼ hrnku mletých lístků čerstvé bazalky, 2 lžíce mleté čerstvé petrželky, 2 lžíce mletého česneku, ½ lžičky čerstvých tymiánových lístků, sůl, čerstvě mletý černý pepř, ½ hrnku strouhaného sýru gruyere a olivový olej.

Předehřejte troubu na 200 °C. Rajčata rozřízněte napříč na polovinu a odstraňte semínka a šťávu. Půlky rajčat vložte do zapékací misky. V míse smíchejte strouhanku, šalvěj, bazalku, petrželku, česnek, tymián a 1 lžičku soli. Půlky rajčat posypte solí a pepřem. Vyplňte důlky rajčat a pokryjte jejich vršky směsí strouhanky. Rajčata pečte 15 minut, nebo dokud nezměknou. Posypte je sýrem, pokapejte olivovým olejem a pečte ještě 30 sekund. Podávejte teplé.

Zdroj: Food Network, Healthline, VeryWellHealth, Cleveland Clinic, Bo Song, Lycopene and risk of cardiovascular diseases: A meta-analysis of observational studies, 2017, P Palozza, Effect of lycopene and tomato products on cholesterol metabolism, 2012, E Giovannucci, Tomatoes, tomato-based products, lycopene, and cancer: review of the epidemiologic literature, 1999, May A. Beydoun, Association of Serum Antioxidant Vitamins and Carotenoids With Incident Alzheimer Disease and All-Cause Dementia Among US Adults, 2022, Yu Yamamoto, The effects of tomato juice on male infertility, 2017

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz