Tiramisu patří mezi nejtučnější dezerty a může být i nebezpečné

Portion of italian dessert tiramissu
Tiramisu (zdroj: Samphotostock.cz)

Tiramisu sice pochází z Itálie, už ale stihlo zdomácnět i v českých kuchyních. Tento dezert je totiž výtečný, na druhou stranu i poněkud problematický.

Původ tiramisu

Původ musíme hledat na Apeninském poloostrově. Ačkoli podobné recepty existovaly už v dřívějších dobách a vysledovat je lze až do období renesance, moderní forma dezertu vznikla až na počátku 70. let 20. století, a to na severu Itálie, konkrétně ve městě Treviso. V současné době se přitom jedná o jeden ze světově nejznámějších italských receptů, a to nejen mezi dezerty.

Kde tiramisu ochutnat?

Tento dezert je mezi Čechy, kteří milují sladké pokrmy, velmi oblíbeným dezertem. Proto ho lze nalézt v nabídce mnoha restaurací, kaváren a cukráren, ale pořídit si ho lze také v obchodech, a to jak čerstvé, tak balené. Recept ovšem není vůbec složitý, takže si jej každý zvládne připravit i doma. Stačí mít po ruce jen několik surovin, z nichž mnohé už ostatně v kuchyni stejně máte.

Domácí tiramisu

Základem tohoto dezertu je mascarpone, tedy jemný a krémový sýr ze smetany. Ten se šlehá s vaječnými žloutky a cukrem, ale někdy také se šlehačkou. Následně se krém prokládá piškoty, které jsou namáčeny do espresa, do něhož se někdy přidává i Amaretto (známý italský likér). Povrch dezertu se ještě nakonec posype kakaem či kávou a to je v podstatě vše.

Tiramisu z hlediska zdraví

Tiramisu sice mnoho lidí miluje, ale z hlediska zdraví se zase o takový hit nejedná. Díky přítomnosti mascarpone jde o jeden z nejtučnějších dezertů, takže při časté konzumaci rozhodně neprospívá. Jednou za čas ovšem neuškodí. Při výrobě jsou ale používána syrová vejce, takže byste dezert měli zkonzumovat co nejdříve, jinak hrozí nebezpečí salmonelózy (akutní průjmové onemocnění).

Zajímavosti o tiramisu

  • Samotný název znamená v italštině „vytáhni mě“, volně přeloženo ale třeba také „rozvesel mě“.
  • Pro zdravější verzi dezertu lze použít alternativní ingredience, tedy např. rostlinnou smetanu, odtučněný tvaroh anebo kokosový cukr.
  • Vzhledem k tomu, že dezert neprochází tepelnou úpravou, měli byste si být jisti, že použijete zdravotně zaručeně nezávadná vejce.
  • Sýr mascarpone se využívá i při přípravě dalších dezertů, stejně jako dortů. V tomto ohledu je tedy dosti atypický.
  • Domácí tiramisu je vhodné dát na tři hodiny chladit do lednice a pak teprve konzumovat.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*